Lídři zemí EU vyzývali v emotivní debatě Orbána ke zrušení sporného zákona proti LGBT

Maďarský zákon zakazující mimo jiné osvětu o sexuálních menšinách na školách vyvolal ve čtvrtek mezi prezidenty a premiéry zemí Evropské unie emotivní debatu, jakou podle diplomatů unijní summit dlouho nepamatuje. Zvláště lídři západoevropských zemí přesvědčovali premiéra Viktora Orbána, aby kontroverzní pasáže normy zrušil, neboť podle nich porušují evropské hodnoty. Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který se do debaty nezapojil, jednání nevedlo k jednoznačnému výsledku.

S velmi osobním vyjádřením se podle zdrojů několika médií na maďarského lídra obrátil lucemburský premiér Xavier Bettel, který je jediným otevřeně homosexuálním šéfem unijního státu.

„Nestal jsem se gayem. To není volba, jsem jím,“ citoval z Bettelova vystoupení na uzavřeném jednání lídrů bruselský web Politico. Bettel prohlásil, že jeho matce velmi vadí fakt, že je homosexuál, ale naučil se s tím žít. Maďarský zákon je ovšem podle něj překročení červené linie.

Bettelův belgický kolega Alexander De Croo podotkl, že zatímco gayem se člověk rodí, homofobem se stává. Nizozemský premiér Mark Rutte zase Orbána vyzval, aby zákon zrušil, nebo Maďarsko vyvedl z EU, kde podobná diskriminace menšin nemá místo.

Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jejž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Řada jeho kolegů kritizuje, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Teprve současný zákon však přinesl takto vyhrocenou diskusi.

Babiš se do debaty nezapojil

Sám Orbán na summitu podle diplomatů normu hájil s tím, že je podle něho mylně interpretována. Opakoval, že zákon má za cíl ochránit děti před sexuálním zneužíváním a ostatní země jej pouze mylně chápou. Většinu států však nepřesvědčil: podle Bettela se na jeho stranu postavilo vedle tradičně konzervativního Polska jen Slovinsko a několik lídrů se do debaty nezapojilo.

Mezi nimi byl i český premiér Babiš, který má s Orbánem dlouhodobě dobré vztahy, zároveň však zdůrazňuje i svůj přátelský vztah k Bettelovi.

„Slyšel jsem ten jeho příběh, který nás dojal všechny… Ale maďarský premiér tvrdí, že ten zákon je o něčem jiném, než tvrdí další státy,“ řekl v pátek Babiš, který na rozdíl od dalších kolegů na kritizované pasáže normy nemá jednoznačný názor.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po podnětu zhruba poloviny členských zemí ve středu prohlásila, že unijní exekutiva je připravena podniknout vůči Budapešti kvůli zákonu právní kroky. Pokud by v případném řízení, které může trvat až několik let, dospěl soud EU k závěru, že je norma diskriminační a porušuje unijní právo, může nařídit její zrušení či Maďarsku udělit vysoké pokuty.

Kritizovaný právní akt je novelou zákona, který postihuje sexuální zneužívání dětí. Obsahuje také dodatky, které zakazují zobrazení jakékoli jiné sexuální orientace než heterosexuální a změny pohlaví ve školních vzdělávacích programech, ale i ve filmech a reklamách cílených na osoby mladší 18 let. Podle vlády je cílem zákazu „zdravý tělesný a duševní vývoj dětí“.