Peking omezuje v Hongkongu svobody a porušuje právní závazky, konstatuje Británie ve zprávě

Peking podkopal vysoký stupeň autonomie Hongkongu a porušil tím své právní závazky. K takovému závěru dochází Británie ve zprávě, v níž hodnotí situaci ve své někdejší kolonii. Čína podle Londýna mimo jiné využila loni zavedeného bezpečnostního zákona k „drastickému omezení svobod“ v Hongkongu a používá ho k potlačení politické opozice. Autonomii a dodržování práv a svobod Hongkongu zaručuje čínsko-britská deklarace z roku 1984, která umožnila Pekingu velkoměsto převzít pod svou správu.

„V posledním roce jsme viděli tři jasná porušení společné deklarace (dvě během období od července do prosince a k jednomu došlo později)“ píše britský ministr zahraničí Dominic Raab v předmluvě reportu. Bezpečnostní zákon podle něj neslouží k potírání „malé skupiny kriminálníků, kteří ohrožují národní bezpečnost“, jak deklaroval Peking, nýbrž drasticky omezuje svobodu vyjadřování jiných politických názorů a legitimní politickou debatu.

Zpráva dále kritizuje změnu hongkongského volebního zákona a konstatuje, že nezávislé soudnictví je v Hongkongu pod čím dál větším tlakem.

Hongkongská vláda závěry britské zprávy odmítla a označila je za „nepřesné poznámky“, které nemohou být „vzdálenější pravdě“, píše agentura Reuters. „Kterýkoliv objektivní člověk vidí, že od zavedení hongkongského bezpečnostního zákona byla obnovena stabilita ve společnosti, která je zásadní pro obchodní aktivity. A byla zajištěna národní bezpečnost,“ reagoval vládní mluvčí.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Peking ale svými kroky, včetně zavedení bezpečnostního zákona a změn hongkongského volebního systému, svobody postupně omezuje. Od masových prodemokratických demonstrací v roce 2019 byla řada předních aktivistů zatčena nebo uprchla do zahraničí.

Hongkong bude cenzurovat filmy

Hongkongská vláda v rámci bezpečnostního zákona zavedla během pátku i novou směrnici, která má umožnit cenzuru filmů, jež budou vyhodnoceny jako hrozba pro národní bezpečnost. Cenzurován podle vládního prohlášení bude jakýkoliv film, který „podporuje, schvaluje či propaguje“ činy nebo aktivity ohrožující národní bezpečnost.

Místní filmaři se obávají, že rozhodnutí bude mít za následek zákaz protestních filmů a tvrdě dopadne na filmový průmysl. „Filmy o společenských tématech budou zakázány,“ řekl Reuters filmař s příjmením Tang.