„Voda je víc než uhlí.“ Aktivisté protestují na Dole Turów

Aktivistky a aktivisté polské pobočky mezinárodní organizace na ochranu přírody Greenpeace vyvěsili na obřím rypadle v uhelném Dole Turów poblíž českých hranic transparenty proti rozšíření těžby. Oznámila to sama organizace. Česko minulý měsíc podalo k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v tomto hnědouhelném dole. Na ten si stěžují i radnice v sousedním Německu.

„Naši aktivisté a aktivistky jsou odhodláni setrvat na místě co nejdéle,“ řekla Joanna Flisowská z polské pobočky Greenpeace. Na rypadle je podle ní 18 žen a mužů, přičemž nikdo z nich není českým občanem.

Na místo se dostavila policie a stráž dolu, ale zatím podle Flisowské není jasné, zda dojde k vyjednávání či zásahu. Vzhledem k tomu, že aktivisté a aktivistky jsou čtyři desítky metrů nad zemí, nepovažuje mluvčí policejní zásah za příliš pravděpodobný.

Rozšiřování dolu je podle aktivistů ignorací klimatické krize

Podle komuniké aktivisté a aktivistky vyvěsili na rypadle, které slouží k rozšiřování dolu, transparent s heslem „Kryzys klimatyczny? No i ch*j!“ („Klimatická krize? Na..at!“) s logy státní společnosti PGE, které důl a blízká elektrárna patří, a také příslušného ministerstva. Upozorňují tím, že společnost a ministerstvo „důsledně ignorujují prohlubující se klimatickou krizi a nezbytnost zřeknout se uhlí do roku 2030“.

Česká pobočka Greenpeace v tiskové zprávě zdůraznila, že aktivisté a aktivistky „blokují rypadlo v Dole Turów, který krade lidem vodu“. Kvůli těžbě na tomto dole zmizelo a stále mizí z českého území obrovské množství vody.

PGE zde usiluje o proudloužení těžby až do roku 2044, přestože s tímto záměrem nesouhlasí místní obyvatelé Hrádecka a Frýdlantska, zástupci Libereckého kraje ani česká vláda. Na akci proto nechybí i transparent v češtině, na kterém stojí „Voda je víc než uhlí“. Zatím PGE získala povolení k těžbě do roku 2026.

Aktivisté protestují na dole Turów
Zdroj: Greenpeace / Max Zielinski/ČTK/PR

„Není možné, aby PGE a polský stát ignorovaly práva evropských občanů i ochranu životního prostředí. Uhlí ani peníze nenahradí vodu ve studnách místních lidí či v krajině, která je obklopuje,“ uvedla Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace.

„PGE je největší ničitel klimatu v Polsku, ale přesto odmítá přijmout jakoukoli zodpovědnost, a dokonce blokuje možnosti místních lidí na spravedlivou transformaci od uhlí k čistější ekonomice,“ uvedla podle komuniké Joanna Flisowská, vedoucí energetické a klimatické kampaně v Greenpeace Polsko.

PGE je podle Greenpeace největším producentem skleníkových plynů v Polsku a třetím největším v EU. Firma podle ekologické organizace plánuje, že se svého uhelného byznysu zbaví a veškerou zátěž a náklady za transformaci uhelných regionů přenese na polské daňové poplatníky.