V Polsku začala platit celostátní karanténa, očkovací kampaň v Německu čelí prvním problémům

V Polsku v pondělí začala platit celostátní karanténa s cílem omezit šíření koronaviru. Bude trvat do 17. ledna. Zavřené musely zůstat hotely, sjezdovky a částečně i nákupní centra, kde mohou mít otevřeno jen některé obchody. O silvestrovské noci bude platit omezení pohybu lidí od sedmé hodiny večer do šesté ráno. Očkovací kampaň v Německu mezitím začala čelit prvním vážnějším problémům. Některé okresy nebudou používat vakcínu, kterou obdržely o víkendu, kvůli podezření, že během distribuce mohl být přerušen řetězec chlazení očkovací látky.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil, že vláda na poslední noc v roce přímo zákaz vycházení nezavede. Takový krok by totiž vyžadoval zavedení nouzového stavu, podotkla agentura PAP. Morawiecki zároveň Poláky vyzval, aby upustili od tradičních ohňostrojů a přivítali nový rok doma.

Polské zdravotnictví se potýká s druhou vlnou pandemie. Denní přírůstky nově potvrzených případů nákazy minulý měsíc dosáhly maxima přes 27 tisíc případů denně. Vláda se proto v polovině prosince rozhodla zavést od pondělí celostátní karanténu.

Restaurace smějí prodávat pouze jídla s sebou. Hotely, diskotéky, noční kluby, bazény či fitness centra jsou pro veřejnost zcela uzavřeny.

Do Polska dorazilo dalších 300 tisíc dávek vakcín

Morawiecki  zároveň oznámil, že do země dorazilo dalších 300 tisíc dávek vakcín proti koronaviru, které poputují do 250 nemocnic. Polsko, stejně jako další země Evropské unie, dostalo první várku 10 tisíc dávek očkovací látky od firem Pfizer a BioNTech o Vánocích a v neděli zahájilo očkování zdravotníků.

Země podle premiéra vstoupila do další fáze boje proti koronaviru - do fáze logistického zajištění distribuce očkovacích látek. Vláda hodlá v příštích několika měsících očkovat kolem 30 milionů lidí z přibližně 38 milionů obyvatel země, připomněla agentura PAP. V rámci očkovacího programu plánuje během prvních dvou měsíců zřídit také mobilní očkovací místa.

Ministerský předseda dále Poláky vyzval, aby důvěřovali vědě a medicíně a nechali se očkovat. Z průzkumu, jenž v pondělí zveřejnil list Rzeczpospolita, vyplynulo, že 47 procent dotázaných jsou buď „odhodláni“ se nechat očkovat, anebo to „spíše“ plánují. Dalších 44 procent respondentů se chce vakcinaci vyhnout a devět procent uvedlo, že ještě nejsou rozhodnutí.

Německá očkovací kampaň čelí prvním problémům

Německo, které stejně jako řada dalších zemí EU začalo v neděli s očkováním s látkou od firem Pfizer a BioNTech, mezitím ohlásilo první problémy. Některé okresy nebudou používat vakcínu, kterou obdržely o víkendu, kvůli podezření, že během distribuce mohl být přerušen řetězec chlazení očkovací látky. „Vyskytly se pochybnosti, zda byl po celou dobu zachován chladící řetězec,“ řekl agentuře Reuters šéf bavorského okresu Lichtenfels Christian Meissner.

„BioNTech se k tomu vyjádřil a řekl, že vakcína je pravděpodobně v pořádku, ale pravděpodobně v pořádku není dost,“ řekl Meissner. Příslušné dávky vakcíny, která musí být uchovávána při zhruba minus 70 stupních Celsia, nebudou podávány, aby nebyla poškozena důvěra veřejnosti v očkovací kampaň, dodal Meissner.

Pochybnosti ohledně náležitého chlazení se týkají tisícovky dávek určených pro bavorské okresy Lichtenfels, Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth a Wunsiedel. Dávky zůstanou na skladě, řekl agentuře DPA mluvčí okresního úřadu v Lichtenfelsu. V bavorském vládním obvodu Horní Franky se problém vyhnul pouze okresu Bamberg.

Část dodávek vakcín do EU se opozdila kvůli logistice

Dodávka stovek tisíc vakcín společností Pfizer a BioNTech do států Evropské unie se mezitím zpozdila, důvodem byly „malé potíže s logistikou“. Problém se již podařilo vyřešit, sdělila firma Pfizer televizní stanici CNN.

Zpoždění v distribuci vakcín v pondělí hlásilo španělské ministerstvo zdravotnictví s tím, že se týká i dalších sedmi unijních států. O jaké konkrétně jde, Španělsko nesdělilo, píše agentura AFP. Španělsko očekávalo dalších 350 tisíc dávek vakcíny, které však dorazí až v úterý. Zdržení v důsledku logistických potíží při převozu vakcíny ohlásilo mimo jiné i české ministerstvo zdravotnictví.

„Přeložili jsme odeslání menšího počtu našich dodávek. Záležitost s logistikou se vyřešila a tyto dodávky se nyní odesílají,“ uvedla farmaceutická společnost a zdůraznila, že nešlo o výrobní problém.