Přežila španělskou chřipku i koronavirus. Stodevítiletá Italka věří, že po pandemii znovu vyrazí ven

Události: Luisa Zappitelliová už přežila dvě pandemie (zdroj: ČT24)

Kvůli koronaviru je ve svém bytě zavřená už téměř rok. Stodevítiletá Luisa Zappitelliová z města Città Di Castello už přežila dvě pandemie. Teď ale ve svém věku patří k nejzranitelnější skupině v rodné Itálii. Ta zůstává jedním z nejvíce zasažených států Evropy –⁠ na onemocnění covid-19 v zemi zemřelo skoro 69 tisíc lidí.

Pár kroků tam a zpět –⁠ tak vypadá každodenní rutina více než stoleté ženy. Svět se Luise kvůli pandemii zmenšil na skromný balkon. Dál nemůže. Přijde jí to škoda, byla zvyklá se po okolí volně procházet.

Přežila první i druhou světovou válku a strach z nemoci, která se šíří napříč kontinenty, už zná. V roce 1918 jako sedmiletá prodělala španělskou chřipku. V padesátých letech pak porazila i tu asijskou a sama říká, že ji nezlomí ani současná pandemie.

„Dostala jsem všechny nemoci, ale taky jsem je všechny přežila,“ chlubí se Zappitelliová.

K volbám se dostala vždy

Byt od začátku pandemie opustila jen jednou. V září šla v roušce hlasovat v ústavním referendu. Stejně jako před víc než 70 lety –⁠ v poválečné Itálii se tehdy vydala se svými kamarádkami na desítky kilometrů dlouhou cestu, aby se zapojila vůbec do prvního plebiscitu, ve kterém mohly volit italské ženy.

„Když jsem se tehdy vrátila domů, řekla jsem si: Drazí muži, teď můžete rezignovat, protože my (ženy) jsme ve vedení stejně jako vy,“ vzpomíná seniorka.

Od té doby volby nikdy nevynechala a politici ji často dávají za příklad.

„Rád bych vyjádřil láskyplné poděkování paní Luise Zappitelliové. Je neúnavnou voličkou 72 let: je příkladem pro všechny,“ prohlásil v roce 2018 italský prezident Sergio Mattarella.

Luisa Zappitelliová zůstává optimistkou a doufá, že se po pandemii vrátí ke svým koníčkům –⁠ chovu kanárků a jízdě na skútru. Nejdřív ji ale čekají Vánoce. Ty bude vůbec poprvé slavit jen s dcerou, bez ostatních členů rozsáhlé rodiny.