Itálie zpřísňuje koronavirová opatření. Pandemie vynesla tamního premiéra Conteho na výsluní

Horizont ČT24: Italský premiér ohlásil nová opatření (zdroj: ČT24)

Itálie v rámci opatření proti šíření koronaviru zavedla povinné nošení roušek i na veřejnosti. Přísné omezení si vyžádaly rostoucí počty nových případů covidu-19, země totiž byla na jaře jednou z vůbec nejhůře postižených na světě. Jako první také nařídila plošnou celostátní karanténu. Přísná opatření přitom řídí tamní premiér Giuseppe Conte, což mu mezi Italy vyneslo značnou popularitu.

Šestapadesátiletý italský předseda vlády si získal pověst muže, který v krizové situaci dokáže zachovat klid a nebojí se rychle zavádět přísná opatření. Ani tentokrát Conte na nic nečekal, přestože je na tom jeho země mnohem lépe než třeba Španělsko, Francie nebo Česko, Italům nařídil nosit roušky i na ulici.

„Máme tady nový nárůst nákazové křivky, a proto jsme se rozhodli prodloužit nouzový stav až do 31. ledna příštího roku,“ prohlásil Conte. Podobně radikální opatření přitom zavedl už začátkem roku.

Tehdy Itálie vévodila titulním stranám novin po celém světě, počty tamních nakažených i mrtvých dosahovaly maxima. Zdejší vláda tak jako první na světě zastavila život v celé zemi. Italské památky proto zely prázdnotou, stejně jako obvykle přeplněné bary a restaurace.

Ve stínu ministra vnitra Salviniho

Přísná opatření v březnu schvalovala většina Italů. V té době rovněž premiéra podporovalo na sedmdesát procent lidí, v červenci ho dokonce jeden průzkum označil za nejlepšího italského premiéra za posledních 25 let.

Na začátku jeho kariéry by na Conteho přitom vsadil málokdo. Do čela vlády byl relativně neznámý právník dosazen jako nouzové řešení. Dlouho působil ve stínu svého ministra vnitra – tehdy mimořádně populárního Mattea Salviniho, který si Italy získal odporem vůči migrantům.

Když se ale Salvini pokusil vyvolat nové volby, aby Conteho z premiérského křesla vystrnadil, předseda vlády se na novém kabinetu domluvil s opozicí. Od té doby Conteho hvězda stoupá, Salviniho nahradil ve vládě novými partnery.

Páteční bilance v Itálii – přes pět tisíc nových nakažených za den

V Itálii se od čtvrtka do pátku potvrdilo 5372 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíc od konce března. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí je ale nyní oproti jaru jen zlomek, od čtvrtka do pátku zemřelo 28 infikovaných pacientů, zatímco na konci března překračovala denní bilance úmrtí hranici 700, upozornila agentura Reuters.

Od čtvrtka do pátku rovněž provedli zdravotníci v Itálii rekordních téměř 130 tisíc testů. Nejvíce pozitivních výsledků hlásily laboratoře v Lombardii na severu země (983), skoro 800 infikovaných ale přibylo i v jihoitalské Kampánii a skoro 600 v Benátsku (Veneto).