Umírají pro toho, kdo si je zaplatí. Žoldnéři v současnosti vstupují téměř do všech konfliktů

Horizont: Žoldnéři jako fenomén současných válek (zdroj: ČT24)

Konflikt v Náhorním Karabachu ukazuje na jeden klíčový fenomén dnešních válek – obě strany se navzájem obviňují z využívání zahraničních žoldnéřů. Nájemné jednotky v současnosti vstupují téměř do všech konfliktů a odvádějí špinavou práci za regulérní vojáky. V obrovském byznysu se točí miliardy dolarů.

V posledních dnech se množí zprávy o tom, že do Náhorního Karabachu míří stovky nájemných bojovníků, hlavně ze Sýrie a z Libye. Podle syrských nezávislých zdrojů jich asi 850 jelo přes Turecko do Ázerbájdžánu. Někteří bojovníci ale měli jet ze Sýrie i do Arménie.

„Arménie musí okamžitě ukončit své útoky a poslat zpátky žoldnéře a teroristy, které si dovezla ze zahraničí,“ vyjádřil se k záležitosti turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Vstup zahraničních žoldnéřů do konfliktu kritizuje i Moskva. Právě ruská soukromá armáda, známá jako Wagnerovci, přitom patří mezi nejaktivnější na světě, a to zřejmě i se souhlasem Kremlu. Například v Libyi se Wagnerovci angažovali ve prospěch generála Chalífy Haftara, kterého Rusko podporuje v boji proti vládě v Tripolisu.

Kolem dvou tisíc jich pak bojovalo na straně ruského spojence Bašára Asada ve vleklé syrské válce. Někteří pozůstalí po těch, kteří v Sýrii padli v neoficiálních ruských službách, se proto dožadují uznání od vlády. „Žádáme úřady, aby uznaly naše manžely coby vojáky padlé ve službě, protože vláda naše hochy nechala úplně bez pomoci,“ uvedla vdova po ruském žoldnéři Olga Markelová.

Vyhledávaný Blízký východ

Blízký východ je ráj pro žoldnéře z celého světa. Američtí vysloužilí vojáci si hledají tučné kontrakty v iráckém Kurdistánu. V jemenské válce pak najaly Spojené arabské emiráty údajně na dva tisíce žoldnéřů z Jižní Ameriky. Proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem využívají zkušenosti z boje proti narkomafii.

Nigerijská vláda zase do boje proti teroristům z hnutí Boko Haram najala v roce 2015 stovky žoldnéřů především z Jihoafrické republiky. I díky nim se zemi, byť jen dočasně, podařilo islamisty potlačit.

Žoldnéři ovšem v nedávné době působili i v Evropě – konflikt na Ukrajině přilákal nejen Wagnerovce, ale také nájemné vojáky z Čečenska, Francie, Španělska nebo Srbska. Jejich služby využívaly obě strany konfliktu.