Běloruská policie pozatýkala v Minsku desítky demonstrantek

Běloruská policie v Minsku tvrdě zasáhla proti demonstraci žen a desítky z nich zatkla. K pochodu žen, který byl dalším protestem proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, se v centru města shromáždilo několik tisíc lidí. Na videonahrávkách bylo vidět, jak maskovaní příslušníci bezpečnostních sil ženy brutálně odvlékají do policejních aut, napsala agentura DPA.

Podle nezávislého zpravodajského portálu tut.by se protestního průvodu zúčastnilo přes deset tisíc žen. Web stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) odhadl účast na několik tisíc lidí.

Policie proti protestu tvrdě zasáhla a do večera zadržela nejméně 46 protestujících, uvedla agentura Reuters s odvoláním na lidskoprávní aktivisty. Podle televize Belsat, kterou provozuje polská veřejnoprávní televize TVP, jsou mezi zadrženými i dva novináři. 

Některé z žen nesly transparenty s nápisy „Kde je naše Máša?“ nebo „Vraťte nám naši Mášu!“, jimiž se dožadovaly propuštění čelné představitelky běloruské opozice Maryje Kalesnikavové.„Svaťa je moje prezidentka, Máša je moje královna,“ stálo na dalším z transparentů, který držel kdosi v davu protestujících a který kromě Kalesnikavové vyjadřoval podporu i opoziční prezidentské kandidátce Svjatlaně Cichanouské.

Kalesnikavovou v pondělí zadrželi maskovaní lidé, zřejmě pracovníci běloruských bezpečnostních orgánů, a v noci na úterý se ji pokusili s použitím násilí dostat ven ze země, přes hranici na Ukrajinu. To se jim však nepodařilo, protože žena před hranicí roztrhala svůj cestovní pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo přes hranici převézt. Poté byla zatčena.

Agentura DPA uvedla, že Kalesnikavová byla před sobotními protesty převezena z Minsku do věznice v městě Žodzina, které se nachází severovýchodně od běloruské metropole.

Cichanouská, kterou režim donutil den po volbách odjet do Litvy, v sobotu Lukašenkovi vzkázala, že „násilí, které používáte proti ženám, je ostudné“.

„Volby“

Protirežimní demonstrace v Bělorusku propukly po oznámení výsledků prezidentských voleb z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Lukašenko, tentokrát s více než osmdesáti procenty hlasů. Opoziční kandidátka Cichanouská oficiálně získala jen deset procent hlasů.

Na volby nedohlíželi pozorovatelé OBSE a nebyli do nich připuštěni ani nejvýznamnější kandidáti opozice včetně manžela Cichanouské. Opozice považuje výsledek za zfalšovaný, odmítá ho uznat i Evropská unie.

Opozice požaduje, aby se Lukašenko vzdal prezidentského úřadu a propustil veškeré politické vězně, aby se konaly nové volby a aby bylo vyšetřeno policejní násilí z prvních dnů po 9. srpnu.