Kvůli vedrům prchají turisté i z italských Alp. Hrozí kolaps tajícího ledovce

V Itálii hrozí kolaps ledovce, úřady evakuovaly 70 lidí (zdroj: ČT24)

Evropa v těchto dnech zažívá velká vedra, varuje před nimi hned několik států, například Velká Británie nebo Španělsko. Kvůli horku se musely evakuovat desítky lidí také v italských Alpách, kde hrozí kolaps tajícího ledovce. Vysoké teploty však komplikují život i mnohem níž, na řadě míst platí výstrahy před lesními požáry.

V italské části alpského údolí Val Ferret záchranáři preventivně evakuovali asi sedmdesát lidí, včetně padesáti turistů kvůli riziku utržení části ledovce Planpincieux. Evakuaci nařídil starosta obce Courmayeur po středeční schůzce s odborníky, kteří ledovec dlouhodobě sledují. Podobné opatření přijali v této lokalitě také loni. 

Odtrhnout by se údajně mohlo až pět set tisíc kubických metrů ledu, což Italové srovnávají třeba s velikostí katedrály v Miláně. Evakuace se týkala asi třiceti domů a hotelů, pomáhali s ní policisté, hasiči, lesníci a místní Červený kříž. „Pro místní i turisty najdeme nové ubytování,“ řekl agentuře ANSA starosta obce Stefano Miserocchi.

Evropa zaznamenala podle některých glaciologů za posledních pět let nejvyšší úbytek ledovců od 50. let minulého století, kdy se začalo s měřením. Podle studie vědců z Erlangensko-norimberské univerzity zveřejněné letos v červnu zmizela z alpských ledovců v důsledku klimatických změn od přelomu milénia přibližně šestina ledu.

V Evropě zuří lesní požáry

Vysoké teploty přidělávají práci také hasičům po celé Evropě. V několika státech bojují s rozsáhlými lesními požáry. Hoří některé oblasti v Itálii, Francii, Španělsku nebo Portugalsku. 

Varování až před čtyřicetistupňovým horkem platí ve Velké Británii, která kvůli proudění vzduchu z Afriky zažívá v těchto dnech rekordní teploty. Lidé i přes opatření kvůli koronaviru zamířili ve velkém na pláže. 

Mírnější průběh má zatím léto na jihovýchodě Evropy. „Kvůli teplotám 28 až 35 stupňů v turisticky oblíbených zemích, jako je Bulharsko, Chorvatsko nebo Řecko, se zatím úřady nechystají k větším opatřením, protože teploty tady jsou zatím spíše nižší než obvykle,“ popsal spolupracovník ČT Thomas Kulidakis.  

Lékaři připomínají pravidelný přísun tekutin a zejména dětem a seniorům radí zůstávat pokud možno ve stínu a vyhnout se větší fyzické námaze. Kvůli pandemickým opatřením také doporučují zvolit do vedra vhodnou roušku. Spíš než ta jednorázová chirurgická je lepší prodyšnější bavlněná.