Desítky mrtvých po incidentu v Nigérii. Zřejmě útočili džihádisté

Nejméně 59 lidí přišlo o život při útoku, který je připisován džihádistům, v severovýchodní Nigérii. Incident se odehrál v úterý odpoledne, kdy ozbrojenci vypálili odlehlou vesnici Gubio ve státě Borno. Podle místních médií to mohla být odveta, ke které se ale dosud nikdo nepřihlásil, informoval zpravodajský web BBC.

Agentura AFP uvedla, že na místě bylo nalezeno 59 těl, podle agentury Reuters o život přišlo 69 lidí. Podle Reuters ozbrojenci podezírali vesničany, že vyzradili bezpečnostním složkám informace o jejich poloze. AFP napsala, že vesničané, kteří se snažili chránit svůj dobytek, zabíjeli džihádisty.

Ačkoli zatím není jasné, kdo za krveprolitím stál, v minulosti podobné útoky v oblasti páchaly teroristická organizace Boko Haram či místní odnož Islámského státu (IS).

Konflikt s Boko Haram, který vypukl v roce 2009 v Nigérii a rozšířil se také do sousedního Nigeru, Čadu a Kamerunu, si vyžádal již 36 tisíc životů. Dva miliony lidí kvůli němu opustily své domovy.

V březnu členové Boko Haram v severovýchodní části země přepadli nigerijské vojáky a nejméně 47 jich zabili. O den později džihádisté zabili bezmála sto vojáků v Čadu.