Jih Evropy se pomalu otevírá. Turisté mohou na věž v Pise, Malta zprovoznila letiště

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Na jihu Evropy se otevřely některé památky. Turisté zavítali například do šikmé věže v Pise. Malta otevřela letiště a jedná o vytvoření koridorů s bezpečnými zeměmi včetně Česka. V Jeruzalémě se věřící mohli vrátit do mešity Al-Aksá. Celosvětově lékaři za celou dobu pandemie zaznamenali přes šest milionů lidí nakažených novým koronavirem, téměř 370 tisíc z nich zemřelo. Nejhorší situace je nyní v Latinské Americe, Indii a několika afrických zemích, kde nakažených přibývá stále rychleji. Jinde už se většinou pandemii daří dostat pod kontrolu.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Italské ministerstvo zdravotnictví v neděli potvrdilo, že v zemi se mohou od středy otevřít hranice mezi jednotlivými regiony. 

Guvernéři některých z nich se ovšem nedokážou dohodnout ohledně volného pohybu obyvatel Lombardie, kterou pandemie zasáhla nejsilněji. Některé místní samosprávy hrozí, že lidi odtud na své území nepustí. Vyjádřil se tak například guvernér jihoitalské Kampánie.

I po povolení volného pohybu budou preventivně platit některá opatření. Italové budou moci líbat a objímat jen nejbližší členy rodiny, kteří s nimi bydlí v jedné domácnosti. Lidé se nemohou shromažďovat na veřejných místech.  

Italové nesmí odmítnout měření teploty. Pokud budou mít teplotu 37,5 stupně a vyšší, nemohou na veřejná místa a mohou být nahlášeni zdravotnickým úřadům. Do posilovny, ke kadeřníkovi či holiči je nutné udělat si rezervaci. Pokud budou požádáni v obchodě nebo restauraci o osobní údaje, musí je poskytnout kvůli případnému trasování infikovaných. 

Památky znovu ožívají

S uvolňováním pravidel se otevírá i řada památek. Provozovatelé jsou často zvyklí na miliony turistů ročně, teď ale doufají, že zachrání alespoň zbytek sezóny. Všude při vstupu stále platí přísná bezpečnostní opatření a většinou i omezený počet návštěvníků.

V italské Pise mohou návštěvníci po třech měsících už zase zkoušet, jak moc je místní věž křivá. Ročně tam přijede na pět milionů lidí, zatím si čerstvě otevřenou památku užívají spíš místní. „Normálně je to skoro nemožné, protože je tu příšerný nával,“ uvedl obyvatel Pisy Andrea Cotrozzi. Na věž smí najednou jen 15 lidí, v rouškách a s alarmem, který reaguje na to, když se někdo nebezpečně přiblíží.

Turisty hojně navštěvovaný ostrov Sardinie chce zavést takzvaný zdravotní pas. Turisté, kteří připlují trajektem nebo přiletí letadlem, by tímto dokladem měli prokázat, že nejpozději před týdnem byli testováni na koronavirus. Po příjezdu by měli podstoupit ještě zdravotní kontrolu.

V pondělí 1. června otevřou vatikánská muzea nebo římské Koloseum. V sobotu 6. června pak třeba pařížský Louvre. 

Malta otevře letiště

Malta v pondělí opět otevře letiště pro civilní leteckou dopravu, oznámil v neděli předseda vlády Robert Abela. Místní turistické úřady jednají o vytvoření „bezpečných koridorů“ se zeměmi s příznivou epidemickou situací, mimo jiné s Českem a Slovenskem.

Turismus představuje téměř čtvrtinu maltské ekonomiky a hoteliéři na kabinet Abely tlačili, aby letiště otevřel, jinak hrozí v tomto odvětví rozsáhlá nezaměstnanost. Středomořský ostrov provádí intenzivní testování a zavedl program sledování kontaktů. 

Rumunský premiér musí zaplatit pokutu

Na nerespektování preventivních předpisů přijatých vládou kvůli koronaviru doplatil pokutou v přepočtu téměř 17 tisíc korun rumunský premiér Ludovic Orban.

Na sociálních sítích se objevil snímek, na němž je vidět, jak sedí ve své kanceláři s několika dalšími členy kabinetu a pokuřuje. Přitom žádný z přítomných nemá nasazenou roušku, všichni ji mají položenou na stole. Navíc kouření v uzavřených místnostech je v Rumunsku už čtyři roky zakázané.

Trump odložil summit G7

Americký prezident Donald Trump oznámil, že se rozhodl přeložit summit skupiny G7 z konce června na podzim. Do skupiny kdysi největších ekonomik patří kromě USA rovněž Itálie, Japonsko, Kanada, Francie, Británie, Německo a EU.

Trump, který skupině G7 letos předsedá, tento týden prohlásil, že by nebyl lepší příklad znovuotevření světa po pandemii covidu-19 než uspořádání summitu. V sobotu jeho pozvánku na červen odmítla německá kancléřka Angela Merkelová. 

Šéf Bílého domu podotkl, že současný formát skupiny G7 je „velmi zastaralý“ a neodráží patřičně dění ve světě. Skupina by podle něj mohla být rozšířena například o Rusko, Austrálii, Jižní Koreu a Indii. Rusko bylo několik let součástí skupiny, v roce 2014 ji ale po vojenské invazi na Ukrajinu muselo opustit.

Jeruzalémská mešita Al-Aksá je opět přístupná

Jeruzalémská mešita Al-Aksá, která je třetím nejposvátnějším místem islámu, se v neděli znovu otevřela pro věřící. Stalo se tak po dvou a půl měsících, během nichž muslimové slavili ramadán.

Na nedělní časnou ranní modlitbu přišly na místo stovky věřících. Někteří přitom poklekli a políbili zemi, uvedl jeden ze svědků.

Pro návštěvníky platí v mešitě Al-Aksá a dalších muslimských svatyních na Chrámové hoře preventivní opatření. Věřící musí mít na obličeji roušky a musí si přinést vlastní modlitební koberečky.  

Indie rozvolňuje omezení

V sobotu indická vláda oznámila, že se rozhodla postupně zmírňovat omezující opatření v oblastech, kde se nezvyšuje počet infekcí. V takzvaných uzavřených zónách, kde nakažených neustále přibývá, zůstanou restrikce platné do 30. června.

Na některých místech začne od 8. června postupné uvolňování režimu přísné izolace. V těchto oblastech se zejména otevřou chrámy, mešity a kostely stejně jako místa náboženských poutí a provoz obnoví hotely, restaurace a nákupní centra.