Nejšťastnější na světě jsou opět Finové. Češi podle OSN postoupili na devatenácté místo

Nejšťastnější zemí světa se v žebříčku sestavovaném OSN už potřetí za sebou stalo Finsko. Česko se propracovalo do druhé desítky na 19. místo. V novém vydání Světové zprávy o štěstí (World Happiness Report) se opět ukázalo, že nejspokojenější jsou obyvatelé zemí ze severní Evropy. Na druhém místě se totiž umístilo Dánsko, čtvrtý byl Island a páté Norsko. Na opačném konci žebříčku 156 zemí skončily Afghánistán, Jižní Súdán, Zimbabwe, Rwanda a Středoafrická republika.

Zprávu na zakázku OSN každoročně připravuje Columbijská univerzita v New Yorku a jednotlivé země hodnotí na základě takzvaného indexu štěstí. Ten tvoří faktory jako například hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, dostupnost zdravotní péče, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů či bezpečnost.

Zpráva ale zdůrazňuje, že i když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, samotný příjem není tak důležitým faktorem štěstí jako osobní svoboda a podpora společnosti.

„Světová zpráva o štěstí se ukázala být nepostradatelným nástrojem pro ty, kteří tvoří politiku a chtějí lépe porozumět tomu, co činí lidi šťastnými,“ domnívá se jeden z editorů dokumentu Jeffrey Sachs. Podle něj je zřejmé, že pro blaho občanů jsou důležité i méně viditelné věci jako třeba důvěra ve vládu, bezpečnost nebo dobré vztahy v komunitě.

Česko těsně za Německem a USA

Česko v posledních letech v žebříčku setrvale stoupá vzhůru. V roce 2016 bylo sedmadvacáté, předloni jednadvacáté a loni dvacáté. V letošním pořadí se umístilo těsně za Německem a Spojenými státy na devatenáctém místě.

Letos bylo součástí zprávy i pořadí nejšťastnějších měst světa. V něm první místo zaujaly finské Helsinky, následované dánským Aarhusem a novozélandským Wellingtonem. Praha skončila 44., těsně za Paříží. Bratislava je 54. Poslední tři místa obsadily palestinská Gaza, jemenské Saná a metropole Afghánistánu Kábul.