Německo zavede hraniční kontroly, Británie pošle lidi starší 70 let na měsíce do izolace

Evropské země kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru omezují pohyb osob. Německo potvrdilo, že v pondělí zavede kontroly na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. Výjimky dostanou pendleři či dodavatelé zboží. Britové v příštích týdnech spustí plán, v rámci něhož umístí lidi starší 70 let do čtyřměsíční domácí karantény. Francie začala s limity pro meziměstskou dopravu. Přitvrdilo i Rakousko, které zakázalo akce s více než pěti lidmi. Slovenská vláda oproti tomu vyhlásila nouzový stav, týkající se státních zdravotnických zařízení.

  • Rakousko zakázalo všechny akce s více než pěti lidmi. Od úterý uzavře restaurace, hřiště a sportoviště.

    Také Francie se rozhodla pro mimořádná opatření – zavřená zůstane od neděle kromě hospod také většina obchodů.

    Ve Španělsku platí nouzový stav včetně zákazu vycházení s nezbytnými výjimkami. Podobně přísná opatření zůstávají v Itálii.

    Velká Británie chce v rámci svého takřka „válečného plánu“ nechat několik měsíců v izolaci seniory nad 70 let.

    V USA, které rovněž fungují v nouzovém stavu, panuje chaos na letištích kvůli zavedení zdravotních prohlídek.

    Saúdská Arábie, která už dříve uzavřela Mekku a Medínu, nově nechala zavřít i všechny mešity a odvolala páteční modlitby.
  • Německo zavádí kontroly na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem.
  • Slovensko vyhlásilo nouzový stav, který se týká státních zdravotnických zařízení a má sloužit jako příprava pro případ rozšíření epidemie koronaviru.
  • V Dánsku se uzavřely školy a univerzity. Kodaň také na měsíc zakázala vstup do země většině cizinců, od soboty uzavřela hranici s Německem a Švédskem.
  • Nizozemsko v neděli uzavřelo restaurace, bary a zábavní podniky. Od pondělí uzavře všechny školy. Také zakázalo veřejné akce nad 100 osob.
  • Polsko v neděli zakázalo vstup cizincům do země. Zavírají se restaurace, bary a kasina, uzavřeny jsou kulturní instituce. Od pondělí se na dva týdny zavřou všechny školy. 

Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než sto šedesáti tisíc lidí. Evropské země tak zpřísňují opatření, která mají šíření zamezit. 

Německo kvůli šíření koronaviru zavede od pondělních 8:00 kontroly na svých hranicích s pěti sousedními zeměmi: Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. Na nedělní tiskové konferenci to oznámil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Kontroly na hranicích s ostatními sousedy, tedy Nizozemskem, Polskem a Českem, se podle něj zatím nechystají. 

Opatření, na kterém se dohodla kancléřka Angela Merkelová s ministry zdravotnictví, vnitra a premiéry dotčených spolkových zemí, Německo podle Seehofera přijalo kvůli „rychlému a agresivnímu“ postupu koronaviru.

Seehofer zdůraznil, že němečtí občané budou mít právo do Německa vstoupit. V případě, že budou v podezření z nakažení koronavirem, ale budou muset do karantény. Podle posledních oficiálních údajů ze soboty se v Německu novým typem koronaviru nakazilo 3800 lidí. Osm lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Slovensko vyhlásilo nouzový stav

Slovensko kvůli riziku nákazy na dva týdny uzavře maloobchodní prodejny s výjimkou například prodejen potravin, lékáren či drogerií. Tamní kabinet v neděli na mimořádném jednání také vyhlásil nouzový stav, který se týká státních zdravotnických zařízení a má sloužit jako příprava pro případ rozšíření epidemie koronaviru.

„Chceme udělat maximum, aby se rychlost šíření nákazy na Slovensku rapidně nezvýšila, jak jsme svědky v Itálii a ve Španělsku,“ řekl slovenský premiér Peter Pellegrini. Vyhlášení nouzového stavu podle něho souvisí s tím, aby úřady v případě potřeby mohly nařídit zdravotníkům přesuny mezi nemocnicemi.

Opatření se zatím vztahuje jen na zaměstnance státních zdravotnických zařízení, není ovšem vyloučeno jeho rozšíření na soukromou sféru. Bratislava již dříve zakázala konání hromadných sportovních, kulturních či společenských akcí. Uzavřela také zábavní parky či akvaparky, zrušila mezinárodní autobusové a osobní vlakové spoje či mezinárodní letecké linky. Do země se dostanou jen lidé, kteří mají na Slovensku pobyt, a ti musejí po příjezdu nastoupit do povinné karantény.

Spojené království připravuje mobilizaci jako za války

Originální cestou se zřejmě v příštích týdnech vydá Spojené království, které hlásí 1372 potvrzených případů. Všechna z více než tří desítek úmrtí v zemi se zatím týkala osob starších šedesáti let nebo se zhoršenou imunitou.

Všichni lidé nad 70 let a mladší ve zhoršeném zdravotním stavu proto budou muset podle plánovaného vládního nařízení zůstat doma. Potraviny, případně léky jim budou doručovány. Starší lidi budou moci navštěvovat jejich blízcí bez příznaků, ovšem musejí dodržovat dvoumetrovou vzdálenost. Opatření by trvalo čtyři měsíce.

V rámci takřka „válečného plánu“ budou požádáni výrobci automobilů, zbraní či armádní dodavatelé, aby nově začali vyrábět ventilátory, kterých je v současné době nedostatek, pokud by přibylo kriticky nemocných pacientů. Zdravotníci mají odložit neakutní operace a připravuje se tréninkový program, jehož cílem je rekvalifikace na léčbu osob s nákazou koronavirem, uvádí BBC.

Izolace je pro evropské země prioritou

Od úterý musejí zůstat zavřené všechny restaurace v Rakousku. Přístup nebude ani na žádná hřiště či sportoviště. Zakázaná jsou veškerá shromáždění s přítomností více než pěti lidí, uvedl kancléřský úřad. „Rakušané jsou vyzýváni, aby se sami izolovali. To znamená, aby udržovali kontakty pouze s lidmi, s nimiž žijí,“ citovala agentura Reuters z prohlášení úřadu.

Francie od neděle začíná omezovat leteckou, vlakovou a autobusovou dopravu mezi městy. „Musíme omezit svůj pohyb, jak jen to bude možné. Dálkové cesty musejí být omezeny pouze na nejnutnější případy,“ řekla ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová. Premiér Édouard Philippe přitom v sobotu ujišťoval, že hromadné dopravy se žádná omezení nedotknou. Francie už o půlnoci uzavřela kavárny, restaurace a obchody, s výjimkou těch se zbožím běžné potřeby.

Estonsko, kde doposud testy potvrdily nákazu koronavirem u 115 lidí, od úterka 17. března zakáže cizincům vstup na své území. V neděli o tom podle agentury Reuters informovala místní vláda. Estonští občané a cizinci, jejichž rodinní příslušníci žijí v Estonsku, do země budou moci vjíždět. Bude rovněž povolené z Estonska odjíždět.

Španělsko ústy premiéra Pedro Sáncheze v sobotu večer vyhlásilo nouzový stav, platit má 15 dní a může být prodloužen. Premiér zdůraznil, že veškeré pravomoci na celém území státu nyní přebírá ústřední vláda v Madridu. Španělsko je s 288 mrtvými druhou nejhůře zasaženou zemí. Nakazilo se 7753 osob, z toho dva tisíce za poslední den.

Italové čelí karanténě společným zpěvem z balkonů (zdroj: ČT24)

K nejpřísnějším krokům zatím přistoupila vláda Itálie. Na nemoc způsobenou koronavirem v zemi zemřelo již 1809 lidí. Za posledních 24 hodin počet obětí stoupl o 368, informovala s odvoláním na civilní ochranu agentura Reuters. Celkový počet potvrzených případů nakažení vzrostl na 24 747. Z nemoci COVID-19 se již 2335 lidí zotavilo, a aktivních případů tak v Itálii zůstává přes 20 tisíc.

Guvernér nejíce zsažené Lombardie Attilio Fontana upozornil, že nemocnice v jeho kraji přestávají být schopné přijímat nově nakažené. V sobotu bylo na jednotkách intenzivní péče 730 lidí a úřady hlásily nárůst infikovaných v celé zemi o 3500 případů.

Od úterý platí v celé zemi přísná omezení pohybu a také zákaz jakýchkoli větších společenských akcí, zavřené jsou školy, muzea či divadla. Od čtvrtka se uzavřely všechny obchody vyjma potravinářských a lékáren, provoz musely přerušit i všechny bary, restaurace a kadeřnictví.

Chaos a fronty na amerických letištích

V USA, kde rovněž platí stav nouze, je podle nových informací nakaženo 2816 lidí a 58 nemocných zemřelo. Jediným státem, jemuž se zatím epidemie vyhnula, je Západní Virginie.

Od soboty platí nařízení, které zakazuje lety do USA z 26 evropských zemí a vstup cizinců, kteří v posledních dvou týdnech navštívili schengenský prostor. Příští týden se omezení začne týkat i Velké Británie a Irska.

Na amerických letištích podle serveru BBC zavládl chaos kvůli zdlouhavé kontrole zdravotního stavu cestujících. Většina letišť hlásí několikahodinové fronty. Lidé musejí zodpovědět otázky týkající se jejich zdravotních potíží a podrobit se kontrole symptomů případného onemocnění.

Všichni, kdo přijedou do Austrálie, budou muset na dva týdny do karantény. Toto opatření proti šíření nového typu koronaviru dnes oznámil premiér Scott Morrison. Platit začne od nedělní půlnoci. Výletní lodě, které připlouvají z přístavů v cizině, nesmí po 30 dnů zakotvit u australských břehů.

„Víme, že virus se zcela zastavit nedá, nikomu se to nepodaří, ale můžeme zpomalit jeho šíření,“ řekl šéf australské vlády. Ta lidem radí, aby od sebe udržovali odstup půldruhého metru. Školy se zatím zavírat nebudou.

Australské úřady evidují 250 případů nákazy koronavirem, tři lidé infekci podlehli. V půlce února se do Austrálie smělo vrátit více než 200 jejích občanů, které úřady evakuovaly z čínské provincie Chu-pej, odkud se koronavirus rozšířil. Karanténu tito lidé museli strávit na Vánočním ostrově, vzdáleném více než 2000 kilometrů od australských břehů. 

S koronavirem se dál potýká i Asie. Nová opatření pro Čínu mají začít platit od pondělka. Dosud byla karanténa pro přijíždějící z ciziny dobrovolná, nyní až na výjimky budou muset lidé odejít do připravených středisek a náklady za pobyt zaplatit. Důvodem je počet nemocných, kteří přijíždějí z ciziny. V sobotu Peking podle čínských údajů zaznamenal pět „importovaných“ případů z Itálie, Španělska a Thajska.

Nákaza se začátkem letošního roku začala šířit ze středočínské provincie Chu-pej. V sobotu tam testy potvrdily nákazu u čtyř nových pacientů, stejně jako o den dříve. Všichni lidé, kteří za sobotu nemoci v pevninské Číně podlehli, pocházeli právě z této provincie.

Úřady v pevninské Číně pak celkově za sobotu zaznamenaly dvacet nových případů nákazy novým typem koronaviru, dalších deset lidí infekci podlehlo, informuje agentura Reuters. Počet nově nakažených se oproti pátku o devět zvýšil, smrtelných obětí je naopak o tři méně.

Jižní Korea v neděli oznámila 76 nových případů, zatímco v sobotu informovala o 107 lidech s pozitivním testem na koronavirus. Celkově zde tak k neděli onemocnělo 8162 lidí a 75 nákaze koronavirem podlehlo.

Írán karanténu nechce, Saúdové uzavřeli mešity

S nákazou se potýká rovněž Blízký východ. V Íránu od soboty přibylo více než 1200 pacientů. Virus zatím zabil 724 lidí, což znamená od soboty více než sto nových úmrtí. Infikovaných je skoro 14 tisíc osob.

Alí Rezá Zalí, který řídí opatření proti šíření koronaviru a jehož citovala íránská agentura IRNA, řekl, že íránský zdravotní systém nemusí být schopen se s epidemií vyrovnat. „Pokud bude tento trend pokračovat, nebudeme mít dost kapacit,“ sdělil. Írán je kritizován za pomalé přijímání ochranných opatření. Prezident Hasan Rouhání v neděli vyloučil vyhlášení všeobecné karantény. Vláda prý chce udržet otevřené hranice.

Kvůli přísným ochranným opatřením platným v Izraeli je upraven provoz u Zdi nářků v Jeruzalému. Do uzavřeného prostoru u ní se může naráz vejít jenom deset lidí. Palestinská samospráva ohlásila, že její pětaosmdesátiletý vůdce Mahmúd Abbás s ohledem na svůj věk a zdravotní potíže přestal přijímat návštěvy a jedná pouze s nejbližšími spolupracovníky.

Dubaj od neděle do konce března uzavírá kina, pasáže a tělocvičny. Podobná pravidla platí i v hlavním městě Spojených arabských emirátů Abú Dhabí. Saúdská Arábie, která už dříve uzavřela Mekku a Medínu, nově nechala zavřít i všechny mešity a odvolala páteční modlitby.