Na ostrově Lesbos přibývá migrantů a vztahy s místními se vyostřují

Události: Napjatá situace na řeckých ostrovech (zdroj: ČT24)

Na řecké ostrovy v Egejském moři dorazila nová vlna několika stovek migrantů. Na moře vypluli ještě předtím, než Turecko znovu uzavřelo přístup k pobřeží. Místní se i tak obávají nové migrační krize. Na ostrově Lesbos roste napětí i útoky na uprchlické tábory a organizace, které lidem na útěku pomáhají.

Improvizovanou školou nedaleko utečeneckých táborů Moria a Kara Tepe prošly více než čtyři tisícovky dětí. Část školní budovy ale nyní shořela.

„Nevypadá to jako nehoda, spíše jako záměr. Nemůžu to říct s jistotou, ale v současné situaci přichází spousta výhrůžek od místních,“ říká dobrovolnice z Izraele Annat, která v zařízení poslední tři roky pomáhala dětem bez domova dohánět školní docházku. Případ vyšetřuje policie, která se snaží na místě klidnit emoce.

Vjezdy do přeplněných táborů, ve kterých se tísní na 25 tisíc běženců, začali policisté hlídat. U největšího tábora, Morie, se každý večer schází domobrana. „Hlídáme naši vesnici před běženci,“ říká místní obyvatel Christos. Připouští, že frustrace je viditelná na obou stranách – u místních i uprchlíků.

Poničený kostel na ostrově Lesbos
Zdroj: ČT24

V týdnu navíc někdo poškodil kostelík hned vedle jeho farmy, pachatele policie zatím nenašla. Na opravu se složil se sousedy a spolu s nimi tlačí na úřady, aby pětileté soužití s běženci ukončily. Nechtějí, aby se opakovala migrační krize z roku 2015, kdy ostrovem prošly desetitisíce lidí.

Z vyvolání napjaté situace místní obviňují i neziskové organizace. Tvrdí, že záměrně mezi migranty vypouštějí fámy jako například to, že je brzy z ostrova odveze válečná loď. Pravost informací se nedá ověřit. 

Řečtí vojáci u hranice s Tureckem
Zdroj: Reuters/Florion Goga

Řecká televize zveřejnila video, na kterém se turecké vozidlo snaží poškodit hraniční plot

Neklidná je situace kolem migrantů také na řecko-turecké hranici, přes niž chtějí do EU proniknout stovky lidí. Podle řeckých médií i během noci na neděli turecké síly útočily přes hraniční plot slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty.

O rozruch se v Řecku postaralo video pořízené termokamerou místní policie, na němž je zachyceno ozbrojené vozidlo údajně při pokusu prorazit hraniční plot a uvolnit tak uprchlíkům a migrantům cestu do Evropy. Záběry, které odvysílala i řecká televize Skai, ukazují údajně tureckého obrněnce typu Hizir/Ates, který je určen k ostraze hranic, jak se snaží strhnout drátové pletivo s pomocí ocelového lana uvázaného k plotu, informovala agentura DPA.

Další videa podle médií ukazují turecké vojáky házející kartuše se slzným plynem nebo kouřové bomby přes hranici. Turecký ministr zahraničí Süleyman Soylu ale taková obvinění ze strany Řecka odmítl.

Erdogan jede do Bruselu

Ankara minulý měsíc vyvolala znepokojení v řadě evropských zemí poté, co oznámila, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií. Turecko tak de facto přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy.

V pondělí přijede o situaci na řecko-turecké hranici i o konfliktu v Sýrii jednat do Bruselu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.