Jižní Korea dezinfikovala parlament, v Íránu se nakazil i náměstek ministra zdravotnictví

V pevninské Číně dosud podlehlo novému koronaviru 2663 lidí, za pondělí se tak bilance zvýšila o 71 mrtvých. Další oběť hlásí Japonsko v souvislosti s epidemií na výletní lodi Diamond Princess, Jižní Korea kvůli nákaze nechala dezinfikovat parlament. Epidemie koronaviru dál sužuje Írán, který přiznal 16 obětí. Neoficiální zdroje však hovoří až o padesáti mrtvých. Mezi nakaženými je i náměstek ministra zdravotnictví Íradž Harírší.

Úřady v pevninské Číně zaznamenaly v pondělí 508 nových potvrzených případů. Celkem se dosud nakazilo 77 658 lidí. Většina pacientů připadá na Chu-pej, která je ohniskem nákazy. Nejvíc nových obětí, konkrétně 56, hlásí město Wu-chan.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Další oběť z japonské výletní lodi

V Japonsku zemřel na nákazu koronavirem už čtvrtý člověk z výletní lodi Diamond Princess, která se ocitla v karanténě. Nemoc se dosud prokázala u šesti set pasažérů. Tokio za přístup k nákaze na lodi čelí kritice. Ukázalo se, že u několika cestujících, které Japonci testovali jako negativní, se po repatriaci do jejich vlastí nákaza potvrdila.

Postup Japonska je sledován mimo jiné i kvůli blížícím se letním olympijským hrám, jež se budou od 24. července konat v Tokiu. Organizátoři už z preventivních důvodů odložili začátek školení dobrovolníků.

Objevují se názory, že olympiáda by měla být z preventivních důvodů odložena, případně zrušena. Japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató ale podle Reuters prohlásil, že na rozhodnutí je příliš brzy.

Spojené státy omezí cvičení s Jižní Koreou

Šedesát nových případů nákazy koronavirem potvrdila Jižní Korea. Celkem se v této asijské zemi nakazilo 893 lidí, z nichž osm onemocnění podlehlo, napsala agentura AP. Země kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených zvýšila zdravotní pohotovost na nejvyšší stupeň. Opatření umožňuje vládě vynucovat zákaz veřejných aktivit i dočasné uzavření škol.

Úřady také preventivně dezinfikovaly jihokorejský parlament. Zrušeny byly hned dvě schůze v tomto týdnu poté, co se zjistilo, že nejméně tři zákonodárci byli ve styku s úředníkem, u něhož byl pozitivní test na koronavirus, píše Reuters.

Americký ministr zahraničí Mark Esper podle AP oznámil, že kvůli nákaze USA a Jižní Korea zvažují omezit společná vojenská cvičení. Esper dodal, že je přesvědčen, že velitelé naleznou způsob, jak ochránit jednotky a jak zároveň zajistit plnou připravenost na obranu této asijské země.

Omezené lety do Íránu, stovky přiznaných nemocných v Komu

Případy nákazy jsou v šesti arabských státech, píše agentura Reuters. Přibývá nakažených v Kuvajtu, Bahrajn potvrdil koronavirus u dalších šesti lidí, kteří z Íránu nedávno přicestovali. Celkový počet nakažených tam vystoupal na 23.

V nejhůře zasaženém Íránu je nakaženo přes šedesát lidí, ale podezření na infekci je u devíti set dalších. Podle íránské státní televize měla v úterý do země přicestovat delegace WHO, cesta ale byla nakonec odložena.

Z íránských zdrojů není jasné, kolik lidí Írán umístil do karantény, ale agentura Mehr oznámila, že jenom v Komu bylo hospitalizováno 320 lidí. Íránské úřady zakázaly konání koncertů, fotbalových utkání a v několika provinciích jsou z preventivních důvodů zavřené školy a univerzity.

Náměstka íránského ministra zdravotnictví umístili do karantény. „Testy pana Haríršího, který byl v první linii v boji proti koronaviru, byly pozitivní,“ sdělil zástupce tiskového oddělení ministerstva. Harírší prý kašle a potí se.

„Íránci nosí roušky a ulice jsou téměř vylidněné,“ popisuje arabista Petr Pelikán z katedry blízkovýchodních studií Západočeské univerzity v Plzni situaci v Íránu, z něhož se ráno vrátil. Tamní obyvatelé podle něj situaci berou velmi vážně. Šíří se mezi nimi také velmi různé informace o počtu obětí.

Irák, který má rozsáhlé kontakty s Íránem, vyhlásil nová ochranná opatření. Zakázal na neurčito vstup cestujícím z Íránu i z Číny a vydal přísná omezení pro cestující z Thajska, Jižní Koreje, Japonska, Itálie a Singapuru. Zákaz neplatí pro irácké občany, diplomaty a oficiální delegace. Ministerstvo zdravotnictví Iráčanům nedoporučuje do těchto zemí cestovat.

Od Itálie po Írán: Svět obchází strašák koronaviru (zdroj: ČT24)

V Nadžafu, kam směřují často šíitští poutníci a kde byl první irácký případ nákazy ohlášen v pondělí, jsou na deset dní zavřené školy a univerzity. Úřady lidem také doporučují vyhnout se cestám do Nadžafu.

V Iráku se konají od loňska masové protivládní demonstrace, ale vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr nyní svým stoupencům doporučil, aby z obav před šířením viru od dalších protestů upustili.

Jedno z nejfrekventovanějších letišť světa v Dubaji omezilo lety do Íránu s tím, že spoje do Teheránu zatím budou pokračovat, avšak ty do jiných měst se ruší. Všichni pasažéři z Teheránu budou muset projít na letišti zdravotní kontrolou.