Z epidemie vyjdeme silnější, prohlásil čínský ministr. Podle kritiků ale režim umlčuje varovné hlasy

Čína z epidemie nového koronaviru vyjde silnější než kdy dříve a dále bude „pochodovat ještě odhodlanějším krokem“, je přesvědčen její ministr zahraničí Wang I. Prohlásil to v projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci. Aktuální vývoj podle něj ukazuje, že epidemii je možné zvládnout. Zahraničním státům poděkoval za pomoc. První oběť nemoci mimo Asii je hlášena z Evropy, ve Francii zemřel čínský turista.

„Jsme odhodláni tento boj nejenom vést, ale i vyhrát,“ prohlásil Wang, podle něhož Peking v reakci na epidemii zavedl nejširší opatření, co kdy byla v podobném případě přijata. Rychlost a efektivita reakce ukazují na výhody čínského systému, míní také představitel režimu, který však podle kritiků v současné krizi učinil řadu chyb.

Někteří poukazují na to, že čínský režim zpočátku umlčoval varování týkající se koronaviru. Absence svobodného tisku v zemi například podle Hunga Ho-funga, profesora politologie na americké Univerzitě Johnse Hopkinse, zpozdila včasnou reakci.

Umlčená varování

Minulý týden zmizel čínský občanský žurnalista Čchen Čchiou-š', který na sociálních sítích kriticky informoval o šíření nového koronaviru. Podle ochránců lidských práv a jeho blízkých mohl být umlčen čínskými úřady.

Světem otřásl také příběh lékaře, který jako jeden z prvních na koronavirus upozornil. Li Wen-liang se později sám nakazil a nemoci podlehl. V ten samý den mu údajně přišlo za šíření poplašné zprávy předvolání před soud.

„Po bouři vždy přichází duha“

Ministr zahraničí Wang nicméně očekává, že „válka bez kouře“ Čínu oslabí jen krátkodobě, ale dlouhodobě vyjde z problémů silnější. „Po bouři vždy přichází duha,“ poznamenal.

Na změnu k lepšímu podle něj ukazují i aktuální čísla. Uzdravených, kteří měli nemoc Covid-19 způsobenou koronavirem, je podle něj přes osm tisíc. Celková úmrtnost v pevninské Číně na nákazu koronavirem je 2,29 procenta, bez nejpostiženější provincie Chu-pej jen 0,55 procenta.

Šéf WHO: Je nemožné předvídat, jak se epidemie vyvine

Ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na mnichovské bezpečnostní konferenci upozornil, že je nemožné předpovídat, jak se epidemie nového koronaviru vyvine. Má obavu z toho, co by koronavirus způsobil v zemi s méně rozvinutým zdravotnictvím, než má Čína, která je nejpostiženější zemí.

Ghebreyesus v sobotu v Mnichově vyjmenoval několik aspektů epidemie, které ho povzbuzují, a několik, které mu dělají starosti. Mezi ty první patří způsob, jakým proti koronaviru postupuje Čína, i to, že se zatím nemoc ve velkém mimo tuto zemi nešíří. Přes 99 procent případů nákazy podle něj připadá právě na asijskou velmoc.

Naději šéfovi WHO dodává také to, že vědecká komunita společně pracuje na zvládnutí nákazy, i připravenost zemí pomáhat postiženým státům dodávkami zdravotnického materiálu.

Na druhou stranu je Ghebreyesus znepokojen tím, že počet nakažených v Číně stále roste, i vysokým číslem tam infikovaných lékařů a zdravotnického personálu. Starosti mu přidělává také nedostatek financí a dezinformace, které se o nákaze šíří.

Na to, že se u nich vyskytne nový koronavirus, musí být podle šéfa WHO připraveny všechny země. Když na konci ledna kvůli epidemii organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze, varoval Ghebreyesus před nebezpečím rozšíření nového typu koronaviru do zemí se slabými zdravotnickými systémy. 

První oběť koronaviru mimo Asii je hlášena z Evropy. Ve Francii zemřel osmdesátiletý čínský turista, sdělila v sobotu ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Kromě Asie, Austrálie, Severní Ameriky a Evropy se první případ nákazy prokázal také v Africe.