První oběť koronaviru v Evropě. Ve Francii zemřel čínský turista

Francie ohlásila první případ úmrtí na nemoc způsobenou novým typem koronaviru. Zemřel osmdesátiletý čínský turista, sdělila v sobotu ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Nemoci nazvané Covid-19 podlehli dosud jen lidé v Číně, na Filipínách a v Japonsku. Francouzský případ je „první mimo Asii, první v Evropě“, upozornila ministryně.

Čínský turista podle ministryně přijel do Francie 16. ledna a od 25. ledna byl v karanténě v nemocnici Bichat-Claude-Bernard na severu Paříže. Muž pocházel z čínské provincie Chu-pej, odkud se nový typ koronaviru začal šířit. „Jeho stav se rychle zhoršoval a několik posledních dní byl v kritickém stavu,“ uvedla v sobotu Buzynová. Informaci o tom, že Číňan podlehl plicní infekci, dostala podle svých slov v pátek večer.

Spolu s osmdesátiletým mužem, který nyní zemřel, byla „v přísné izolaci“ také jeho dcera, u níž se přítomnost nového typu koronaviru rovněž prokázala. Její zdravotní stav už ale podle Buzynové „není důvodem k znepokojení“. Žena by prý mohla pařížskou nemocnici brzy opustit.

Francouzské statistiky dosud uváděly jedenáct lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle listu Le Figaro šest lidí zůstává v nemocnici. Pět z pacientů evidovaných ve Francii jsou Britové, kteří se nakazili v horské chatě v alpském středisku Contamines-Montjoie od známého, který předtím pobýval v Asii. Desítky lidí zůstávají v jižní Francii v karanténě poté, co byli evakuováni z Číny. 

Nejvíce případů onemocnění je v Číně, kde se nákaza objevila. Mimo pevninskou Čínu bylo zaznamenáno téměř 450 případů ve 24 zemích a teritoriích a tři úmrtí, konkrétně v Japonsku, Hongkongu a na Filipínách. Kromě Asie, Austrálie, Severní Ameriky a Evropy se první případ nákazy prokázal také v Africe. Koronavirus se v pátek potvrdil u cizince v Egyptě. Státní příslušnost pacienta egyptské úřady nesdělily.

USA chystají evakuaci Američanů z výletní lodi u Tokia

Vláda Spojených států připravuje evakuaci amerických občanů, kteří zůstali v Japonsku na výletní lodi Diamond Princess. Loď je držena v karanténě v jokohamském přístavu, protože se na ní šíří nákaza koronavirem. Pro zhruba 380 Američanů vyšle vláda speciální evakuační letoun, který do Japonska dorazí v neděli večer, potvrdila tamní americká ambasáda.

Japonské ministerstvo zdravotnictví v sobotu informovalo, že při dodatečných 217 testech bylo potvrzeno 67 dalších případů nákazy. Celkem tak už byla nákaza prokázána u 285 cestujících a členů posádky.

Ve sdělení adresovaném cestujícím a posádce, které americké velvyslanectví v Tokiu zveřejnilo na svém webu, neuvádí, kdy se má zpáteční let uskutečnit. Upřesňuje ale, že evakuovaní Američané budou přepraveni na leteckou základnu Travis v Kalifornii a část pak dále na leteckou základnu Lackland v Texasu.

Každý člověk z Diamond Princess bude muset podstoupit lékařskou kontrolu, než mu bude dovoleno nastoupit do letadla. Osoby vykazující symptomy onemocnění nebudou smět evakuační let využít, uvedla ambasáda podle agentury AP. Po příletu do Spojených států bude ještě na navrátilce čekat povinná karanténa v délce 14 dnů.

Počet obětí v Číně přesáhl 1500

Počet obětí nemoci v pevninské Číně stoupl v pátek o dalších 143. Celkem tam tak na nemoc způsobenou koronavirem zemřelo 1523 osob. Počet nakažených se zvýšil o 2641 na 66 492. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje čínské národní zdravotnické komise. Počet nově nakažených je nižší než předchozí den.

Za epicentrum nákazy je považována centrální čínská provincie Chu-pej. Zde v pátek podle místní zdravotnické komise zemřelo na nemoc Covid-19 dalších 139 osob. Počet nakažených se zvýšil o 2420 na 54 406.

Počet nově nakažených se výrazně snížil ve srovnání s předchozím dnem, kdy bylo v pevninské Číně nahlášeno přes pět tisíc nových případů a v provincii Chu-pej přes 4800.

Oznámený počet nemocných prudce vzrostl ve čtvrtek, kdy začala provinční zdravotnická komise do statistik zahrnovat také případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to klinicky diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě.

Nemoc se může dále šířit, varují čínští představitelé

Čínští představitelé varovali, že Covid-19 se může dále šířit, protože se budou vracet do práce lidé po prodloužených novoročních svátcích. Země již zavedla některá bezprecedentní opatření ve snaze zamezit dalšímu šíření viru. Města v provincii Chu-pej, která mají celkem více než šedesát milionů obyvatel, byla prakticky uzavřena a veškeré veřejné činnosti zastaveny. Lidé, kteří se vracejí po volnu do Pekingu, musejí zůstat čtrnáct dní v izolaci doma nebo v daných místech pod zdravotnickým dohledem.

Kvůli vysokému počtu případů provincie Chu-pej postavila provizorní nemocnice a poskytla pro ubytování pacientů některé veřejné budovy. Nově jmenovaný šéf místní zdravotnické komise Wang Che-šeng uvedl, že cílem je zajistit, aby žádný pacient nezůstal bez léčby. Více než polovina potvrzených případů je podle něj nyní léčena tradiční čínskou medicínou.

Viceguvernér čínské centrální banky Fan I-fej slíbil, že Čína pomůže společnostem obnovit výrobu, jakmile to bude možné. Místopředseda Čínské komise pro regulaci bankovnictví a pojišťovnictví Liang Tchao dodal, že země zrychlí poskytování úvěrů na důležité investiční projekty a podpoří malé a soukromé firmy, které se kvůli nákaze dostanou do obtíží.