Paříž znepokojil Číňan cestující po městě s neodhaleným koronavirem. Mužův stav je kritický

Francouzskou metropoli znepokojil případ Číňana, u něhož lékaři nedokázali včas diagnostikovat nový koronavirus. Osmdesátiletý muž měl v době návštěvy pohotovosti horečku, nepocházel ale z Wu-chanu a netrpěl dýchacími potížemi. Do nemocnice byl přijat až po dalších třech dnech, mohl se tak pohybovat veřejnou dopravou po Paříži. Nyní leží ve vážném stavu v nemocnici a koronavirem se od něj nakazila i jeho dcera.

Francie už potvrdila pátého nakaženého. Jde o dceru čínského turisty. Jejího otce, osmdesátiletého občana Číny, hospitalizovali a zůstává ve vážném až kritickém stavu v nemocnici.

„Tato dcera ho v sobotu doprovázela na první prohlídku do mezinárodní nemocnice (v Paříži), kdy lékaři nekonstatovali přítomnost viru, není jasné, jestli ho vůbec na přítomnost vyšetřili. Pouze měl horečku a nevykazoval žádné další symptomy,“ popsal případ zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.

Po třech dnech se ovšem ukázalo, že se nakazil koronavirem. „Mnozí si tu pokládají otázku, kudy s dcerou putoval, jestli použil veřejnou dopravu, jestli to znamená, že ti, kteří mu byli na blízku, na které mohl kašlat, mohou být nositeli viru,“ podotkl Šmíd. Francie kvůli případu zvažuje zpřísnění kritérií, na základě kterých testuje pacienty na koronavirus.

„Nejsem virus!“ brání se Asiaté narážkám

Podle BBC si Asiaté ve Francii stěžují, že kvůli koronaviru čelí rasistickým narážkám nejen ve veřejných dopravních prostředcích, ale také na sociálních sítích. Někteří lidé před nimi utíkají a varují, další je vybízejí, aby nosili roušku.

Na sociálních sítích Asiaté používají hashtag JeNeSuisPasUnVirus (Nejsem virus). „Jsem Číňan, ale nejsem virus! Vím, že se všichni viru bojí, ale žádné předsudky, prosím,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Místní list Le Courier Picard se dokonce musel omlouvat za titulní stránku, na které použil výraz „žlutá výstraha“ spolu s fotografií Číňanky v roušce.

Ve čtvrtek zasedne zvláštní komise, jež posoudí nebezpečí, které virus pro Francii představuje. „Air France se částečně připojila k ostatním evropským aerolinkám a výrazně zredukovala lety do Číny. Nechala pouze jeden let do Pekingu a jeden do Šanghaje, předtím jich bylo deset a třináct,“ prohlásil zpravodaj.

Francie nyní čeká na přílet prvního letadla s lidmi evakuovanými z ohniska nákazy – čínského Wu-chanu. Na palubě bude 250 Francouzů a dalších 100 občanů EU, mezi nimiž by měli být i dva čeští studenti.

Zpravodaj ČT Šmíd: U osmdesátiletého Číňana lékaři nejprve nákazu koronavirem nekonstatovali (zdroj: ČT24)

Peking se zdráhal vydat povolení k evakuaci občanů Evropské unie

Letadlo by mělo podle posledních informací přistát v Paříži během pátku. „První speciál odletěl v noci s lékařským týmem zhruba dvaceti lidí – psychologů, sester a doktorů. Jde o vojenský letoun A340 Esterel,“ uvedla ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Speciály by měly být vypraveny celkem dva.

Let se dosud odkládal. „Důvodem je neochota z čínské strany udělit povolení. Čína proces neustále zdržuje hlavně z toho důvodu, že evakuace občanů Evropské unie na ni vrhá špatné světlo. Vlastně to vypadá, jako by nebyla schopná se s nákazou vypořádat sama. Po naléhání Unie to čínské úřady povolily, ale pořád nevíme přesně, kdy by (speciály) měly přiletět,“ poznamenal zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd.

U žádného z evakuovaných se neprojevují příznaky nákazy. Musejí projít testy a po příletu do Paříže zůstat dva týdny v karanténě. „Samozřejmě není vyloučeno, že by mohli začít vykazovat symptomy i během letu, i na to je celá operace připravená. V takovém případě by šli dotyční rovnou do nemocnice,“ uvedl Šmíd.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v současné době zvažuje, že v pondělí navrhne vládě v souvislosti s obavou z šíření koronaviru dočasně zakázat veškeré lety z Číny do Česka a vypravit pro české občany speciál.