Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové

U lidí na lodi World Dream se koronavirus neobjevil. Nemoc už má víc obětí než SARS (zdroj: ČT24)

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.

Počty nově nakažených se podle agentury AP začínají stabilizovat. V Číně oznámili v noci na neděli 2656 nových případů za posledních 24 hodin, většina z nich je hlášena z provincie Chu-pej, jejíž metropole Wu-chan je epicentrem epidemie. Poslední údaj je zhruba o pětinu nižší, než byl nárůst v předchozích 24 hodinách, uvedla AP.

Už v sobotu řekl novinářům v Ženevě jeden z předních expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) na mimořádné události Mike Ryan, že za poslední čtyři dny se stabilizoval počet případů nově nakažených v provincii Chu-pej. Každý z těch dnů tam podle něj přibylo přibližně stejné množství nakažených.

Odborníci z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny na základě modelů používaných pro předpovědi rychlosti šíření epidemie odhadují, že počet nakažených ve Wu-chanu vrcholu dosáhne mezi půlkou a koncem února.

Nový koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a u některých pacientů může způsobit těžký zápal plic. Podle expertů na něj umírají hlavně staří lidé a osoby s podlomeným zdravím.

Školy kolem Pekingu zůstanou zavřené až do března

Čínská státní média informovala, že nejméně do začátku března zůstanou zavřené školy v provincii Che-pej obklopující hlavní město Peking. Podobná opatření platí už déle i v dalších oblastech Číny.

V provincii Chu-pej budou moci malé a střední firmy podílející se na zásobování zdravotnickým materiálem využít státních subvencí a úlev. Úřady za ně uhradí 30 procent nákladů za elektřinu. Další malé podniky budou mít nižší účty za vodu a plyn, nižší nájem a další poplatky.

Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny. Obětí koronaviru se nicméně stal i Američan, který zemřel tento týden v čínském Wu-chanu. Podle agentury Kjódó má koronavirus možná i první japonskou oběť, ve wuchanské nemocnici totiž zemřel Japonec s vážným zápalem plic.

V Anglii byl v neděli potvrzen čtvrtý případ nákazy koronavirem. Jde o člověka, který se ve Francii nakazil od jiného Brita. Britský občan s prokázaným koronavirem je také ve Španělsku, kde tak mají dva nemocné. V případě tohoto pacienta jde o člena britské rodiny, kterou zdravotníci na Mallorce v pátek poslali na pozorování poté, co ve Francii byla v kontaktu s někým, u koho testy později koronavirus potvrdily.

Mezi pasažéry výletní lodi World Dream se koronavirus neprojevil
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

Naopak nikdo z 3600 cestujících a 1800 členů posádky výletní lodi World Dream, která musela čtyři dny kotvit v Hongkongu, koronavirus nemá. Deník South China Morning Post na svých internetových stránkách informoval, že všichni mohli po absolvování zdravotní prohlídky z lodi vystoupit.

Šéf WHO: Boj s koronavirem maří konspirace a trollové

Ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus si podle britské stanice BBC postěžoval novinářům, že dezinformace „ztěžují práci zaměstnanců WHO“. Dodal, že aby se lidé mohli před nákazou ochránit, musejí mít přístup k přesným informacím.

Dezinformace kolem nového typu koronaviru podle něj vyvolávají zmatky a šíří mezi veřejností strach. „Ve WHO nebojujeme jen s virem, bojujeme také s trolly a konspiračními teoriemi,“ prohlásil šéf zdravotnické organizace.

Kontaminovaný zdravotnický materiál ve městě Čcheng-tu
Zdroj: Reuters

BBC připomíná, že konspirační teorie týkající se koronaviru šíří například ruská nejsledovanější televizní stanice První kanál v hlavním zpravodajském pořadu Vremja. Její moderátor ho v jednom vydání spojoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V pořadu také vystoupil odborník, který tvrdil, že virus byl vytvořen uměle a že za ním stojí americké zpravodajské služby nebo americké farmaceutické firmy.

Americká a britská bulvární média zase zveřejnila video, na němž mladá Číňanka jí netopýří maso. Články tvrdily, že záznam vznikl ve Wu-chanu, epicentru nákazy. Ve skutečnosti ale pocházel z tichomořského ostrova Palau a byl z roku 2016. V důsledku této dezinformace někteří účastníci internetových diskusí za příčinu rozšíření viru považovali čínské stravovací návyky.

Společnost Facebook před několika dny informovala, že bude ze své sociální sítě odstraňovat dezinformace ohledně koronaviru. Týká se to různých „zaručených“ rad ohledně léčby nebo prevence nemoci, třeba takové, že proti ní pomáhá pít bělicí prostředky.

Stejná opatření platí i pro Instagram. Twitter zase vyhledávací mechanismy nastavil tak, aby se na začátku stránky objevovaly informace pocházející z důvěryhodných zdrojů.

Účastníci aerosalonu v Singapuru si nepodají ruce

Kvůli epidemii koronaviru zrušilo na sedm desítek firem svou účast na mezinárodním aerosalonu v Singapuru, který začíná příští týden. Mezi společnostmi, které se z obav před nákazou veletrhu nezúčastní, jsou i Lockheed Martin či Raytheon. Pořadatelé letos také oproti předchozímu ročníku snížili na polovinu počet vstupenek pro veřejnost, aby omezili riziko nákazy.

V Singapuru bylo dosud potvrzeno 40 případů nákazy koronavirem, který se od prosince šíří z Číny. Pořadatelé aerosalonu na internetových stránkách akce vyzývají, aby na veletrh nechodil nikdo, kdo se necítí dobře, má horečku či dýchací potíže.

Účastníky žádají, aby dodržovali hygienu a nechodili na veletrh, pokud byli v předchozích čtrnácti dnech v Číně. Podle pořadatele by si také obchodníci na veletrhu neměli podávat ruce.

Singapurský aerosalon je největším veletrhem letecké, kosmické a obranné techniky v Asii a koná se každé dva roky. Letos se uskuteční od 11. do 16. února.