Světoví státníci se v Berlíně dohodli na dodržování zbrojního embarga v Libyi

Události: V Berlíně se jedná o budoucnosti Libye (zdroj: ČT24)

Účastníci mezinárodní konference o Libyi se v Berlíně dohodli na dodržování zbrojního embarga a slíbili konec vojenské podpory znesvářeným stranám. Státníci se podle německé kancléřky Angely Merkelové, která akci uspořádala, shodli, že konflikt v Libyi nemá vojenské řešení. Jednání se účastnil ruský prezident Vladimir Putin, francouzská hlava státu Emmanuel Macron nebo americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Do německé metropole dorazili také představitelé obou znepřátelených libyjských stran.

V libyjském konfliktu proti sobě stojí premiér Fáiz Sarrádž, jehož vláda uznávaná většinou mezinárodního společenství má pod kontrolou jen malé území kolem hlavního města Tripolisu, a polní maršál Chalífa Haftar, jehož jednotky ovládají většinu sedmimilionové severoafrické země, odkud do Evropy míří velké množství migrantů.

Do bojů, které začaly loni v dubnu, promlouvají i zahraniční státníci. Sarrádže podporuje Turecko, které se v Libyi přímo vojensky angažuje, Katar nebo Itálie, na straně Haftara stojí zase Rusko, Egypt, Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty. Aby se situaci podařilo uklidnit a bylo možné začít hledat cestu k dlouhodobému míru a politické transformaci, svolala Merkelová do Berlína konferenci na nejvyšší úrovni.

Závěrečný dokument, který má 55 bodů, požaduje mimo jiné dodržování základních lidských práv, odzbrojení milic, posílení centrálních libyjských institucí a návrat k politickému jednání. Volá i po transparentním a spravedlivém rozdělení příjmů z prodeje ropy, který je pro Libyi zásadní. Obě strany libyjského konfliktu podle německého ministra zahraničí Heika Maase přislíbily, že se pokusí najít řešení problému uzavřených ropných přístavů.

Už před jejím začátkem dávali někteří účastníci najevo své požadavky. Šéf americké diplomacie Pompeo vyzval k podpisu příměří a zavedení účinného mechanismu, díky němuž na klid zbraní bude možné dohlížet. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zase prohlásil, že Haftar musí skoncovat se svým agresivním postojem. Sarrádž poznamenal, že Haftarovi jde jen o moc.

Oddělené schůzky

Oba libyjští aktéři už před konferencí jednali s Merkelovou a s německým ministrem zahraničí Heiko Maasem, i když vždy separátně. Konference navázala na jednání z Moskvy ze začátku týdne, na nichž už Sarrádž podepsal dokument o příměří. Haftar tak sice odmítl učinit, ve čtvrtek ale přislíbil, že klid zbraní hodlá dodržovat.

Na bezpečnost během konference, které se účastnili také zástupci OSN, Evropské unie, Africké unie, Ligy arabských států, Británie, Číny, Spojených arabských emirátů, Konga, Itálie, Egypta a Alžírska, dohlíželo v německé metropoli na 4500 policistů. Nad středem města opakovaně kroužil vrtulník, uzavřeny byly některé mosty přes Sprévu. S omezeními se musela vyrovnat i městská hromadná doprava.