Kostel, synagoga i budoucí „Disneyland“ v nové metropoli. Egypt si buduje moderní image

Události: V Egyptě otevřeli synagogu (zdroj: ČT24)

V egyptské Alexandrii otevřeli po nákladné rekonstrukci místní synagogu. Prezident Abdal Fattáh Sísí tak znovu signalizuje náboženskou toleranci, ale i reformátorské úsilí. Loni otevřel obří křesťanskou baziliku a v nově vznikající metropoli chce vybudovat třeba i zábavní centrum větší než Disneyland.

V převážně muslimské zemi skoro nevídaná věc – Egypt znovu otevírá synagogu. Místo bohoslužeb v ní ale budou kulturní akce. V celém Egyptě už totiž zbylo jen šest židů. Jedním z nich je Magda Harúnová. „Přeji si, aby toto místo sloužilo všem a aby obohacovalo duši,“ říká.

„Ať už jde o památky islámské, křesťanské, židovské, faraónské, řecké nebo římské, všechny jsou součástí egyptského kulturního dědictví,“ podotýká egyptský ministr cestovního ruchu Chalíd el-Anany.

Náboženská tolerance je jedním z pilířů politiky egyptského vládce. Nejde jen o židy, ale hlavně o desetimilionovou křesťanskou menšinu, která v prezidentovi vidí hráz proti islamismu.

„Kdybyste navštívili velikonoční největší bohoslužbu tady v Káhiře, tak byste viděli, že první řady jsou plné uniforem generálů z ministerstva obrany, z ministerstva vnitra. Je to jasný signál,“ uvedl velvyslanec ČR v Egyptě Jan Fulík.

Symbolicky v centru nově budovaného hlavního města Egypta zase stojí největší křesťanský kostel na Blízkém východě, slavnostně otevřený loni. Až na obzor pokrývají poušť stavební jeřáby, budoucí bulváry, úřady a ministerstva.

Projekt nového hlavního města je přímo spojený s osobou egyptského prezidenta Sísího a do značné míry odpovídá stylu jeho vládnutí – místo politických a občanských svobod důraz na symboly a prestižní projekty, podotýká blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

V nové metropoli má žít šest milionů lidí. Kromě obřího kostela tam stojí taky druhá největší blízkovýchodní mešita. Plánuje se zábavní centrum větší než Disneyland i park větší než ten v New Yorku. „Nefinancujeme to ze státních peněz, ale z výnosů z prodeje pozemků,“ uvedl generální manažer výstavby nového hlavního města Ahmed Zakí Abdién.

Otevřená mešita v nové egyptské správní metropoli
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

„Pod povrchem shora řízené modernizace ale zatím zůstává Egypt Egyptem. Se svou chudobou, nevýkonností, dominantní armádou i náboženskými vášněmi. Budoucnost ukáže, jestli reformátorské úsilí prezidenta Sísího bude trvalou změnou, nebo jen pouštním přeludem,“ podotkl zpravodaj ČT Borek.