Španělská vláda získala důvěru jen těsně. Bude první koaliční po více než čtyřiceti letech

Horizont ČT24: Těsná většina pro španělskou vládu (zdroj: ČT24)

Vláda Pedra Sáncheze získala důvěru parlamentu. Pro koaliční kabinet socialistů a radikálně levicového uskupení Unidas Podemos (Společně můžeme) hlasovalo 167 poslanců, proti 165. Vznik vlády umožnila separatistická Republikánská levice Katalánska, jejíž poslanci se zdrželi.

Důvěru získal Sánchez i díky několika poslancům malých stran a baskickým nacionalistům. Z katalánských separatistů ho podpořila jen část, další dvě strany usilující o odtržení od Španělska hlasovaly proti. Jednalo se o druhé kolo hlasování, v něm už stačila prostá většina. V prvním kole v neděli, kdy byla potřeba absolutní většina, Sánchez důvěru nezískal.

Pravice podezřívá socialisty, že budou ustupovat katalánským separatistům za to, že umožnili vznik jejich vlády. Šéf lidovců Pablo Casado obvinil Sáncheze, že „vložil budoucnost země do rukou teroristů a pučistů“.

Narážel na baskickou EH Bildu, jejíž šéf Arnaldo Otegi byl v minulosti vězněn za pokus obnovit stranu považovanou za politické křídlo teroristické organizace baskických separatistů ETA, a katalánskou ERC, jejíhož lídra Oriola Junquerase loni soud poslal na 13 let do vězení za vzpouru kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Dlouhodobá krize

Kabinet bude prosazovat zvýšení daní pro nejbohatší občany a velké korporace. Pokusí se také zrušit reformy trhu práce přijaté za vlády pravicových lidovců. Protlačit svou legislativu parlamentem však pro něj nebude snadné, protože nemá většinu. „Věřím, že můžeme překonat naštvanou a napjatou atmosféru a obnovit prostor pro shodu,“ řekl Sánchez před hlasováním.

Řeší se tak vládní krize, která pronásleduje Španěly už od prosince 2015. Do té doby byl parlament přehledný: levici zastupovali socialisté, pravici lidovci a vedle nich sedělo jen několik zástupců regionálních stran. Toto uspořádání umožňovalo vznik jednobarevných vlád nebo kabinetů, kde si hlavní strana přibrala spojence z malých uskupení.

Zlom přinesl rok 2015. Parlament se stal v důsledku hospodářské krize pestřejším, a to až dodnes. Dvě další strany Podemos a Ciudadanos (Občané) dokázaly oslovit velkou část Španělů po celé zemi.

Skládání koalice se nedařilo a v roce 2016 se konaly další volby. Po nich lidovci sestavili menšinový kabinet s podporou Ciudadanos. Ten však o dva roky později padl kvůli korupční aféře. V roce 2019 se konaly dvoje volby, v nichž čtveřici velkých stran doplnila extrémně pravicová strana Vox, což vytváření koalic dále zkomplikovalo.