Ve Španělsku se přes povolební pat rýsuje nová vláda. Sánchez se dohodl s Unidas Podemos

Španělští vládní socialisté se předběžně dohodli na koaliční vládě s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Lídři těchto formací Pedro Sánchez a Pablo Iglesias dohodu podepsali před novináři v salonku dolní komory parlamentu. K vládnutí budou potřebovat ještě podporu dalších menších stran. Některé jim ji už přislíbily, katalánská separatistická strana ERC ale levicový kabinet za současné situace podpořit odmítá.

Nedělní parlamentní volby ve Španělsku vyhráli socialisté úřadujícího premiéra Pedra Sáncheze, kteří v dolní komoře obsadí 120 křesel. Spolu s Unidas Podemos, kterou vede Iglesias, budou mít 155 mandátů. K absolutní většině ve 350členné dolní komoře parlamentu potřebují 176 hlasů.

Sánchez a Iglesias jednali tajně už v pondělí, jen den po volbách, v nichž jejich strany proti dubnovým volbám ztratily několik hlasů a v nichž výrazně posílila krajně pravicová strana Vox.

Právě to zřejmě donutilo Sáncheze a radikálně levicového lídra Iglesiase k tak rychlé dohodě. Po minulých volbách se totiž nedohodli, mimo jiné proto, že Iglesias trval na koaliční vládě. To Sánchez odmítal a chtěl sestavit vládu menšinovou s podporou Unidas Podemos a dalších menších stran.

Bez podpory Katalánců

Podporu nové koalici už v úterý vyjádřil šéf nové strany Více země (Más País) Íňigo Errejón, který dříve býval stranickým kolegou Iglesiase a jehož strana bude mít tři poslance. Také baskičtí a galicijští nacionalisté (PNV a BNG) s celkem osmi poslanci a Kanárská koalice se dvěma už Sánchezovi nabídli, že ho podpoří. Celkem by tak mohla vláda získat podporu 168 poslanců.

Sánchez dal najevo, že nechce vládnout díky katalánským separatistům. Také levicová separatistická Republikánská levice Katalánska (ERC), která má 13 mandátů, uvedla, že „v tomto okamžiku“ podpořit novou Sánchezovu vládu odmítá.

„V tomto okamžiku je naše odpověď ne, v tomto okamžiku říkáme ne tomu, co nám bylo představeno,“ uvedla mluvčí ERC Marta Vilaltaová. „Jestli od nás něco chtějí, je třeba si sednout a mluvit. Když si s námi nesednou, není o čem mluvit,“ dodala. Hovořit chce ERC především o řešení sporu kolem Katalánska, jehož nezávislost strana podporuje.

Dolní komora španělského parlamentu po volbách v listopadu 2019
Zdroj: ČT24/Wikimedia Commons

Podle místních médií se bude snažit Sánchez přesvědčit poslance strany Ciudadanos (Občané), aby jeho vládu umožnili tím, že ve druhém kole hlasování o důvěře premiérovi nebudou hlasovat. Ve druhém kole stačí prostá většina. 

Zástupci strany Ciudadanos, která ve volbách ztratila, ale oznámili, že spojenectví socialistů a Unidas Podemos nepodpoří. Přáli by si raději velkou koalici socialistů s lidovci. „Apelujeme na odpovědnost socialistů a lidové strany, aby uzavřeli s Ciudadanos umírněnou dohodu založenou na opatřeních, která jsou pro zemi dobrá,“ uvedla strana prohlášení.

Předseda druhé nejsilnější Lidové strany (PP) Pablo Casado chystaný koaliční kabinet socialistů a Unidas Podemos kritizoval. „Radikální vláda je to poslední, co Španělsko potřebuje,“ uvedl. Na Twitteru ve zjevné narážce na katalánské separatistické hnutí napsal, že jeho strana zůstala nyní osamocena „v obraně ústavního pořádku“.

Pokud král Felipe VI. po schůzkách s lídry parlamentních stran navrhne na premiéra opět Sáncheze, očekává se, že v jeho nové vládě bude Iglesias místopředsedou, uvedla některá španělská média.