TÉMA

Felipe VI.

Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí

Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|

Bývalý španělský král Juan Carlos I. pobývá v Emirátech. Madrid opustil kvůli vyšetřování korupce

Bývalý španělský král Juan Carlos I. je od 3. srpna ve Spojených arabských emirátech. V pondělí to potvrdil královský palác v Madridu. Královská rodina už počátkem měsíce oznámila, že bývalý panovník se vystěhoval ze své země, ale neupřesnila kam. Španělská média v uplynulých týdnech spekulovala, že odcestoval do Abú Zabí.
17. 8. 2020|

Bývalý král Juan Carlos I., kterého vyšetřují kvůli podezření z korupce, se stěhuje ze Španělska

Bývalý španělský král Juan Carlos I., který čelí vyšetřování kvůli finančnímu skandálu, se rozhodl odstěhovat ze Španělska do jiné země. Informoval o tom dopisem, který královská rodina zveřejnila na své webové stránce. Dopis je určený Juanovu synovi a současnému králi Felipemu VI. Zatím není jasné, kam se chce bývalý panovník vydat, deník El Mundo ale informoval, že už ze Španělska odjel.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 20:45|

Ve Španělsku se přes povolební pat rýsuje nová vláda. Sánchez se dohodl s Unidas Podemos

Španělští vládní socialisté se předběžně dohodli na koaliční vládě s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Lídři těchto formací Pedro Sánchez a Pablo Iglesias dohodu podepsali před novináři v salonku dolní komory parlamentu. K vládnutí budou potřebovat ještě podporu dalších menších stran. Některé jim ji už přislíbily, katalánská separatistická strana ERC ale levicový kabinet za současné situace podpořit odmítá.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 23:05|

„Katalánsko nemá krále,“ skandovali demonstranti v Barceloně a pálili podobizny španělského panovníka

Tisíce demonstrantů v Barceloně bušily do kuchyňských hrnců a skandovaly „Katalánsko nemá krále“ na protest proti návštěvě španělského panovníka ve správním středisku regionu, kde již týdny neustávají protesty separatistů. Felipe VI., jeho manželka, královna Letizia, a dvě dcery se v katalánské metropoli zúčastnili předávání cen nadace princezny gironské. V očekávání protestů separatistů byl kongresový palác, kde se ceremonie odehrála, v obležení pořádkových sil.
4. 11. 2019|

Španělskou vládu bude skládat znovu Sánchez, rozhodl král

Španělský král Felipe VI. po sérii povolebních schůzek s lídry parlamentních stran navrhl na předsedu nové vlády šéfa socialistů a úřadujícího premiéra Pedra Sáncheze. Socialisté vyhráli dubnové volby, Sánchez nyní musí získat důvěru v Kongresu poslanců. Podle deníku La Vanguardia by poslanci o novém premiérovi mohli hlasovat začátkem července.
6. 6. 2019|

Cenu Karla Velikého za přínos Evropě získal generální tajemník OSN Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres obdržel v Cáchách prestižní evropskou Cenu Karla Velikého. Španělský král Felipe VI. v laudatiu ocenil mimo jiné dlouholeté angažmá portugalského politika pro ty nejslabší a jejich práva. Cena Karla Velikého je určena osobnostem, které se zvláště zasloužily o Evropu.
30. 5. 2019|