Johnson a Farage nepřišli debatovat o klimatu. Ve studiu místo nich tály ledové zeměkoule

Britská Konzervativní strana oficiálně podala stížnost u britského regulátora médií Ofcom na veřejnoprávní televizní stanici Channel 4. Ta pro čtvrteční televizní debatu o reakci na změnu klimatu odmítla jako diskutéra bývalého ministra životního prostředí Michaela Govea místo premiéra Borise Johnsona, kterého do pořadu zvala současně s lídry ostatních politických stran. Místo premiéra pak umístila stanice do studia ledovou sochu, která postupně tála.

Konzervativní strana ve stížnosti tvrdí, že postoj televize jí fakticky zabránil mít v debatě „jakékoli zastoupení a účast“. Podle ní je stanice Channel 4 v posledních měsících proti konzervativcům „zaujatá“.

Volbu ledové sochy také kritizuje jako „provokativní stranický kousek, který představuje politický názor“. Novináři z The Telegraph a BuzzFeed News také citovali výhružky nejmenovaných konzervativců, že pokud budou zvoleni, budou muset přezkoumat veřejnoprávní funkci stanice Channel 4.

Kromě Johnsona pozvání nepřijal ani lídr Strany pro brexit Nigel Farage. I jeho reprezentovala tající ledová socha s logem strany. Farage uvedl, že se debaty nezúčastnil, protože nemá důvěru v to, že by byla „spravedlivá a objektivní“. „Brexit je určujícím tématem naší doby a skutečnost, že o něm Channel 4 nechce diskutovat, vypovídá hodně o této stanici,“ dodal.

Tající ledová socha se Zemí a logem konzervativců nahradila Borise Johnsona, které odmítl přijít do televizní debaty
Zdroj: Reuters

Omezení létání a investice do vytápění

Debaty se zúčastnilo pět politiků: labourista Jeremy Corbyn, liberální demokratka Jo Swinsonová, šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová, šéf velšské strany Plaid Cymru Adam Price a představitelka zelených Sian Berryová.

Všichni slibovali, že plánují dospět do roku 2030 nebo 2045 do stavu, kdy množství vypouštěných emisí oxidu uhličitého bude nižší než pohlcované, což je takzvaná uhlíková neutralita. Vláda konzervativců to plánuje v roce 2050.

Berryová kritizovala plánované rozšíření letiště Heathrow a Sturgeonová slibovala tlak na omezení létání. To je významným zdrojem skleníkových plynů vedoucích ke změně klimatu.

Corbyn odmítl vzdušnou přepravu omezovat a místo toho nabídl investice do železnice, která by měla nahradit letadla při cestách na střední vzdálenosti. Šéf labouristů také slíbil vznik velkého investičního fondu pro energetické úspory v bydlení. Více než polovina emisí skleníkových plynů v Británii pochází právě z topení v domácnostech, upozorňuje The Guardian.

Sturgeonová se opatrně vyjadřovala ke kritice, že neomezuje těžbu ropy u skotského pobřeží. „Kdybychom přestali zítra, stali bychom se závislí na dovozu,“ argumentovala proti prudkému a rychlému poklesu těžby s tím, že musí být provázen přechodem celé ekonomiky na menší závislost ne fosilních palivech.

Konzervativci míří k vítězství

V Británii se budou 12. prosince konat předčasné volby. Podle průzkumu Electoral Calculus v nich zvítězí konzervativci, kteří sami mohou získat většinu křesel v dolní komoře parlamentu.

Debata se konala den před další páteční celosvětovou demonstrací za rychlejší reakci na změnu klimatu, kterou zorganizovalo hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) a několik dní před klimatickou konferencí OSN, která se uskuteční na počátku příštího týdne v Madridu.