V Rakousku obvinili sedm lidí kvůli videu, které položilo vládu

Kvůli pořízení nahrávky, která letos v květnu přivodila pád rakouské vlády, bylo obviněno sedm lidí. S odvoláním na vídeňské státní zastupitelství o tom informovala agentura APA. Za vinu obviněným vyšetřovatelé kladou mimo jiné zneužití odposlouchávacího zařízení, falšování dokumentů, pokus o vydírání či podvod.

Německá média letos v květnu zveřejnila video tajně pořízené před volbami v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza, na kterém tehdejší předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache hovořil s domnělou neteří ruského oligarchy. Výměnou za finanční pomoc ve volební kampani jí sliboval výhody při zadávání veřejných zakázek po případném vstupu do vlády.

FPÖ, která se po volbách před dvěma lety skutečně stala vládní stranou, kvůli videu opustila letos na jaře koalici s lidovci kancléře Sebastiana Kurze. Posléze padla i nová rekonstruovaná vláda a po jmenování přechodné vlády nestraníků se na konci září uskutečnily předčasné volby. V nich triumfoval Kurz a svobodní utrpěli značné ztráty.

„Podle současného stavu vyšetřování se na plánování a pořízení videonahrávek podílely nejméně dvě osoby,“ uvedlo v prohlášení vídeňské státní zastupitelství. Podle něj se ale nepodařilo prokázat, že by se na vzniku nahrávky nějakým způsobem podílely zločinecké organizace či zahraniční tajné služby.

Tři lidé skončili ve vazbě

Už minulý týden skončili v souvislosti s aférou zvanou Ibizagate tři lidé ve vazbě. Ačkoli rakouské státní zastupitelství o kauze informuje jen velmi málo, zveřejnilo nyní podle agentury APA informace právě kvůli třem vazebně stíhaným. Ti totiž mají právo do vyšetřovacího spisu nahlédnout, a informace z něj by tak mohly stejně uniknout.

Podle prokuratury autoři nahrávky před jejím květnovým zveřejněním v médiích video nabídli několika lidem k prodeji. Požadovali za něj „sumu v řádu milionů eur“. Nebyli ale úspěšní.

Při vyšetřování případu rakouská policie vyslechla podle prokuratury 40 osob, prohledala 15 bytů a spolupracovala s kolegy ve Španělsku, Německu, Nizozemsku a Švýcarsku.