Česko bránou Kataru do Evropy. Obě země plánují otevřít své ambasády

Horizont ČT24: Česká diplomacie v Kataru. V Česku se otevře ambasáda (zdroj: ČT24)

Česko podle všeho utuží své diplomatické styky s blízkovýchodním Katarem a obě země se navzájem chystají zřídit diplomatická zastoupení. Poptávka po ambasádách vzešla z katarské cesty ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který v ropné monarchii jedná i o vzájemném obchodě.

„Katar s ohledem na politický vývoj v regionu má zájem hledat nové partnery. My bychom jim mohli nabídnout Česko jako zemi ve střední Evropě, odkud mohou dál působit v Evropské unii,“ soudí ministr Petříček.

Podle něj může Česká republika nabídnout vedle tradičních oblastí spolupráce, jako je turistika, lázeňství nebo zdravotnictví, spolupráci také v hi-tech oblastech, jako jsou obnovitelné zdroje, telekomunikační technologie či nové trendy v recyklaci.

„Patříme mezi světovou špičku v automobilovém a strojírenském průmyslu, letectví či obranném sektoru,“ dodává šéf české diplomacie. Obrat vzájemného obchodu obou zemí se v současnosti pohybuje kolem 2,4 miliardy korun. A zboží míří víceméně jen směrem z Česka do Kataru.

Údaje o společném obchodě Česka s Katarem
Zdroj: ČT24/MPO

Katarský ministr zahraničí Muhamed Abdulrahmán Ál Thání podle českého ministerstva nabídl Česku na dva roky zdarma prostory pro zřízení ambasády. Zároveň má Katar v plánu recipročně otevřít úřad v Praze.

Stát v izolaci

Země je synonymem pro luxus a bohatství navzdory snaze sousedních států ekonomicky ji zničit. Izolací Katar trestají už dva roky za jeho vazby na Írán a údajně i na teroristy. Další ultimáta, jako třeba snahu zrušit vlivnou stanici Al Jazeera, Katar ustál. Blízké státy proto dál blokují jeho hranice, lety nebo obchod.

Kataru ale sebevědomí neschází díky jeho bohatým přírodním zdrojům ropy a zemního plynu. A kromě obchodu usiluje stát i o vzrůst prestiže pořádáním vrcholných akcí. Po nedávném mistrovství světa v atletice se tu chystá nadcházející světový šampionát ve fotbale. Právě kvůli mistrovství Katar spustil mohutné investice, v přepočtu za 5 bilionů korun.