Kurdské milice se podle Ruska stáhly z vymezené zóny u turecko-syrské hranice

Podle Turecka se všechny kurdské milice ze severu Sýrie nestáhly (zdroj: ČT24)

Členové syrských kurdských milic YPG v úterý ještě před stanoveným termínem dokončili stahování z třicetikilometrové zóny u turecko-syrských hranic, jak jim to ukládala rusko-turecká dohoda. Informoval o tom ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusové o stažení YPG zpravili i nejvyšší turecké představitele, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecký ministr obrany Hulusi Akar jen několik hodin předtím tvrdil, že milice YPG u tureckých hranic stále operují. Podle dohody z minulého týdne se měli Kurdové stáhnout do 16:00 našeho času.

„Stažení ozbrojených sil z území, kde má vzniknout bezpečnostní koridor, bylo dokončeno před termínem. Syrské pohraniční hlídky a naše vojenská policie jsou na místě,“ citovala Šojguovo vyjádření agentura TASS.

Agentura DPA s odvoláním na vyjádření velitele ruské armády Jurije Borenkova uvedla, že podle Moskvy milice YPG z pohraniční zóny stáhly celkem 68 svých jednotek o 34 tisících bojovnících a třech tisících kusů vojenské techniky.

Klíčová města na severu Sýrie padla v posledních týdnech do rukou Turků a spřízněných syrských milic. Ankara chtěla vyčistit pohraničí od kurdských jednotek a poslat do takzvané bezpečné zóny miliony syrských uprchlíků.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Budeme nekompromisní, varovala Ankara

Dohoda Ankary a Moskvy z minulého úterý dala Kurdům na stažení od hranice 150 hodin. Potom mají na hranici začít operovat společné turecko-ruské hlídky. „Turecko a Rusko domluvily 150hodinovou lhůtu na to, aby se teroristé z YPG stáhli z bezpečnostní zóny. Čas vypršel. Nyní pomocí společných hlídek posoudíme, zda se teroristé skutečně stáhli, nebo ne,“ uvedl šéf tiskového oddělení Erdoganova úřadu Fahrettin Altun.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že Ankara ty členy YPG, co zůstali v zóně, zlikviduje. Turecký resort obrany informoval, že už byly zahájeny průzkumné lety nad syrským územím do hloubky deseti kilometrů od hranic a čištění od min.

Bezpečnostní expert Aslan: Turci nemají zájem rozpoutat významnější vojenskou operaci (zdroj: ČT24)

Arabsko-kurdská koalice během dne tvrdila, že dohodu plní a své jednotky stahuje. Některé ale podle Turecka naopak své pozice na severu Sýrie upevňovaly. „Zdá se, že teroristická organizace YPG je stále v oblasti operace Pramen míru. Ten boj (proti terorismu) ještě neskončil,“ řekl během úterý turecký ministr obrany Akar v rozhovoru pro deník Sabah. 

Ankara už dříve varovala, že vůči kurdským milicím bude po skončení klidu zbraní nekompromisní. Pásmo podle svých slov hodlá „vyčistit“. „Teroristé z YPG a jejich zbraně budou odstraněni z tohoto 30 kilometrů širokého území. Jejich základny a pozice budou zničeny,“ zdůraznil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Kreml dal minulý týden najevo, že pokud se Kurdové do 150 hodin nestáhnou, bude Rusko nuceno „ustoupit“ a umožnit „turecké vojenské mašinérii“ Kurdy zničit.

Zpravodaj ČT Černohorský: Ze situace vychází vítězně Moskva, která rozhoduje o dění (zdroj: ČT24)

Kurdské milice YPG donedávna pomáhaly mezinárodní koalici v čele s USA v bojích proti takzvanému Islámskému státu. Šéf Bílého domu Donald Trump byl proto kritizován svými spojenci i řadou republikánů, že Kurdy zradil a nechal napospas Turkům. Těm američtí vojáci vyklidili oblast na severovýchodě Sýrie. Turecko považuje YPG za spojence zakázané Kurdské strany pracujících (PKK) a za teroristy.

Trump kvůli brutální ofenzivě, jež si vyžádala desítky životů civilistů a z dalších tisíců Kurdů udělala uprchlíky, uvalil na turecké činitele sankce. Ty ovšem později zrušil s tím, že Erdogan mu slíbil dodržovat klid zbraní. Šéf Bílého domu zároveň Turecku pohrozil, že restrikce může v případě nutnosti znovu obnovit – nebo uvalit ještě tvrdší.