Belgie chce repatriovat své občany z táborů v Sýrii

Belgie se chystá využít současné křehké příměří v Sýrii a evakuovat své občany podezřelé z terorismu z táborů na severu Sýrie. Podle britského deníku Guardian se k podobnému kroku chystají i další evropské země.

Mezi zajatci jsou podle odhadů dva až tři tisíce cizinců. Belgické úřady už informovaly rodiny belgických zajatců, že se Brusel pokusí využít pětidenního příměří a své občany z táborů repatriovat. O podobném kroku uvažují také Francie a Německo, které plánují repatriovat ženy a děti ze syrských táborů. Podobně se možná zachová i Velká Británie, která ovšem dosud odmítala řešit osud asi třiceti britských vězňů.

K tomu, aby si státy převzaly své občany ze syrských věznic, opakovaně vyzývaly Spojené státy a také Kurdové. Právě oni střeží tábory se zajatými členy takzvaného Islámského státu (IS) a jejich příbuznými. Poté, co Turecko zahájilo ofenzívu na severu Sýrie, se Kurdové musí ze svých pozic stahovat.

Osud zajatých islamistů je palčivým problémem od momentu, kdy americký prezident Donald Trump rozhodl o stažení vojáků ze Sýrie. Vakuum může způsobit kolaps ve čtyřech největších zajateckých táborech. Z jednoho z nich už poté, co své pozice opustili Kurdové, minulý víkend uprchlo osm stovek vězňů, mezi nimiž byli bojovníci IS i jejich rodiny.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian přiznal, že mezi nimi bylo devět Francouzek. Podle dalších zpráv prchli i dva Belgičané a Guardian píše i o dvou Britech.

Kurdové se stahují jižně od zóny, kterou vymezilo Turecko, a souhlasili s tím, aby jejich místo zaujala syrská armáda, již podporuje Rusko. Proti tomu nemá nic ani Ankara. Kdo však převezme kontrolu nad zajateckými tábory, zatím není jasné.