Zaorálek: Ze zrady Kurdů těží Putin. Erdogan může vyvolat válku se Sýrií nebo oživit Islámský stát

Zaorálek: Z naší zrady Kurdů těží Putin (zdroj: ČT24)

Kurdové mohou oprávněně mluvit o zradě, pokud je Evropa a Spojené státy americké nechávají napospas tureckému bombardování. Myslí si to někdejší ministr zahraničí a nyní šéf kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Situaci ale vnímá i jako šanci pro jednotnou Evropu: bez její pomoci se Turecko ekonomicky nezvedne. Evropa má proto dostatečné páky tlačit na tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana, předpokládá Zaorálek. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

Americký prezident Donald Trump podle Zaorálka „hodil naše bratry ve zbrani přes palubu“. „Kurdy jsme měli v boji s Islámským státem po boku, někdo je cvičil, jiný poskytoval zbraně. Z jejich pohledu je to, co se dnes děje, zrada,“ myslí si Zaorálek a dodal: „Už roky jsme měli obavu, že když Erdogan mluví o bezpečnostní zóně, mohla by to být nová Srebrenica.“

To se podle něj nyní v oblasti Kurdistánu odehrává. „Jsou tam utečenci, stovky mrtvých – i civilistů, stovky bojovníků Islámského státu utíkají z detence. To je pro IS velký podnět k oživení. A navíc hrozí konflikt mezi Tureckem a Sýrií,“ zhodnotil Zaorálek důsledky turecké operace.

Je to šance pro jednotnou Evropu, věří Zaorálek

Turci tvrdí, že cílem jejich nynější operace je vyčistit oblast u svých hranic se severem Sýrie od teroristů, za něž označují syrské kurdské milice YPG. Chtějí tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlají převézt z Turecka část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků, které hostí. Boje již vyhnaly z domovů desetitisíce lidí.

S tím by podle Zaorálka neměly Spojené státy ani Evropa souhlasit. Evropská unie a Severoatlantická aliance, jíž je Turecko členem, ale podle bývalého šéfa tuzemské diplomacie postupují  málo razantně. „Nevím o tom, že by se teď scházeli členové Aliance,“ konstatoval.

Šrafovaně vyznačena oblast v Sýrii, kterou chtějí dostat pod kontrolu Turci
Zdroj: ČT24

Podle Zaorálka přitom Turecko svou agresí porušuje základní ustanovení NATO i OSN. „Nestačí mluvit o embargu na zbraně, protože Turecko má druhou nejsilnější armádu NATO a přímo z aliančních agentur dostává výzbroj. Proto si myslím, že je to příležitost pro Evropu,“ řekl Zaorálek s odkazem na fakt, že Turecko už dlouho usiluje o členství v Evropské unii. 

Dnes přitom Turecko závisí podle Zaorálka na evropské ekonomice. „Zdá se mi, že Erdogan k operaci přistoupil proto, že prohrál volby v Istanbulu, klesá mu popularita a klesá ekonomika. Bez Evropy Turecko ekonomicky nestoupne. Evropa se ale nesmí nechat vydírat a musí se chovat strategicky a jednotně,“ shrnul šance starého kontinentu bývalý ministr zahraničí. 

Situace na Blízkém východě v posledních dnech podle Zaorálka nahrává především ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Je to pro něj podaná šance. Nejenže bude prostředníkem v jednání mezi Saúdskou Arábií  a Íránem, ale nejspíš bude zprostředkovávat i jednání mezi Sýrií a Tureckem,“ upozornil Zaorálek na proměnu rozložení sil.

I proto je podle něj zjevné, že americký prezident Trump nejednal s rozmyslem, když z oblastí, které nyní bombardují turecké síly, stáhl americké vojáky. „O tom si denně čteme, že Trump nemá zájem o analýzy a brífinky, ale rozhoduje se intuitivně. A je v rozporu s vlastními generály. Z hlediska nadcházejících voleb jeho krokům rozumím. Ale rozehrál hru, která je nebezpečná i pro něj samotného. Skončila hra. Tohle je konflikt, který ohrožuje nás, může vyvolat válku mezi Sýrií a Tureckem, může vrátit Islámský stát,“ dodal Zaorálek.