Turecká ofenziva nahrává radikálům IS. Pět jich uteklo z vězení, z dalšího se pokusili prchnout hromadně

Z vězení u města Kámišlí, které leží na severovýchodě Sýrie u hranic s Tureckem, uprchlo pět členů teroristické organizace Islámský stát (IS). Informaci přinesla agentura AFP s odvoláním na arabsko-kurdskou koalici Syrských demokratických sil (SDF). Turecko zahájilo ve středu na severovýchodě vojenskou operaci, jejímž cílem jsou kurdské milice, označované Ankarou za teroristy.

Mluvčí SDF Mustafá Bálí během pátku informoval také o situaci v táboře Al-Húl, který leží na severovýchodě Sýrie u hranic s Irákem a jsou v něm drženy tisíce bojovníků z IS a jejich rodin. Tam se o útěk pokusily desítky vězněných lidí. Přestože se jim v útěku podařilo zabránit, tamní situace podle Bálího zůstává „kritická“.

Al-Húl je jedním z největších táborů se zajatci IS v Sýrii, je v něm asi 70 tisíc lidí, většina z nich jsou děti a manželky bojovníků IS, jsou v něm ale také samotní radikálové z IS. Tábor leží asi 80 kilometrů od hranic s Tureckem a střeží ho síly SDF, které v předchozích letech s podporou mezinárodní koalice vedené Spojenými státy výrazně přispěly k porážce IS v Sýrii.

Kvůli vojenské operaci turecké armády na severovýchodě Sýrie panují obavy, že arabsko-kurdské milice nebudou schopny ostrahu zajateckých táborů zajistit a že se zajatci budou snažit využít k útěkům zaneprázdněnost kurdských milic boji s tureckou armádou.

Ankara začala operaci na severovýchodě Sýrie ve středu a tvrdí, že jejím cílem je vyčistit oblast od teroristů, za které ale považuje také kurdské milice. V regionu, obývaném zejména Kurdy, chce Turecko vytvořit bezpečnostní pásmo podél hranic a přesídlit do něj velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků, jimž poskytlo útočiště před syrskou občanskou válkou.

Ankara ale zejména chce v Sýrii omezit vliv Kurdů. Na turecké straně společné hranice žije početná kurdská menšina a operují kurdští separatisté, s nimiž turecká vláda už přes třicet let bojuje.