Zelenskyj se chce sejít s Putinem. Hodlá mluvit i o okupovaném Krymu

Horizont ČT24: Zelenského dlouhá tisková konference (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podmínil summit normandské skupiny sdružující Ukrajinu, Rusko, Německo a Francii o rusko-ukrajinské válce stažením bojujících stran od donbaské fronty. Pokud se summit uskuteční, bude Zelenskyj chtít hovořit i o budoucnosti Krymu, který Rusko okupuje. Hovořit by chtěl také přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prohlásil to na tiskové konferenci na gastronomickém festivalu.

O oddělení jednotek ukrajinské armády na jedné straně a ruských a separatistických bojovníků na druhé rozhodli počátkem října účastníci mírových rozhovorů v Minsku. První podobná operace se už v červnu uskutečnila u obce Stanycja Luhanska. Další dvě měly následovat v lokalitách Zolote a Petrivske, ukrajinští vojáci se však nestáhli, protože podle Kyjeva povstalci neustali v ostřelování ukrajinských pozic.

Předpokladem summitu normandské skupiny je kromě vytvoření nárazníkové zóny také uznání zvláštního statusu dočasně okupovaných území Donbasu v budoucím uspořádání Ukrajiny. To je dlouhodobý požadavek Ruska, s nímž Ukrajina pod vedením prezidenta Petra Porošenka nesouhlasila. Obával se, že by Kreml prostřednictvím oblastí se zvláštním statusem mohl blokovat ukrajinskou politiku, především případné sbližování s EU a NATO.

V létě se však prezidentem stal Zelenskyj, jehož strana získala většinu i v parlamentu. Naznačil, že by s tímto řešením mohl souhlasit. To vyvolalo protesty ukrajinské opozice v Kyjevě.

Setkání prezidentů

Zelenskyj ve čtvrtek zmínil i možnost osobního setkání s Putinem. „O takové schůzce nikdo nemluví, všichni jsou proti. Ale řeknu vám jedno: takové setkání musí být, chceme-li válku skončit,“ prohlásil. V telefonických kontaktech s Putinem bude podle svých slov pokračovat v zájmu výměny zajatců.

Summit normandské skupiny by podle Zelenského mohl otevřít i problém ukrajinského Krymu, který Rusko na jaře 2014 okupovalo a anektovalo. „Dnes neexistuje jiná platforma, kde by bylo možné tento problém posoudit,“ řekl ukrajinský prezident, podle něhož je krymský problém „složitá historie“.

Zelenskyj obvinil svého předchůdce v prezidentském úřadu Petra Porošenka, že sabotuje oddělení vojsk na východě země a podněcuje nacionalisty ke zmaření mírového procesu. Několik stovek radikálů se podle Kyjeva ve středu vydalo k obci Zolote ve snaze oddělení vojsk bránit.