V Bejrútu se zřítily dva drony, jeden explodoval. Harírí obvinil Izrael z otevřeného útoku na Libanon

Na jihu Bejrútu v neděli spadly dva drony, jeden z nich vybuchl a poškodil mediální centrum radikálního hnutí Hizballáh. Několik lidí údajně utrpělo lehká zranění. Libanonský premiér Saad Harírí považuje incident za útok Izraele na svrchovanost země. Židovský stát mezitím přiznal, že letouny izraelské armády v sobotu udeřily u syrského Damašku na íránské síly. Íránci se údajně chystali vypustit ozbrojené bezpilotní letouny na cíle v Izraeli.

Šíitský Hizballáh, který má vazby na Írán, ohlásil, že na jižní předměstí Bejrútu, které považuje za svou baštu, se zřítil v neděli izraelský dron, druhý pak explodoval blízko nad zemí.

První z malých průzkumných bezpilotních strojů dopadl na střechu mediální kanceláře Hizballáhu, druhý se na místě objevil zhruba o tři čtvrtě hodiny později, ve 2:30 místního času (1:30 SELČ), a z dosud neznámých příčin explodoval.

Svědkové hlásili jeden velký výbuch, který otřásl oblastí a způsobil požár. „Armáda okamžitě přijela na místo, kam drony spadly, a oblast uzavřela,“ uvedly libanonské ozbrojené síly v prohlášení.

Podle mluvčího Hizballáhu nemělo hnutí s havárií nic společného. „Ani jeden z dronů jsme nesestřelili,“ tvrdí. Izraelský list Haarec v komentáři napsal, že drony mohly ve skutečnosti patřit Íránu.

Zpravodaj ČT Borek: Rozšiřuje se spektrum zemí, kde Izrael útočí na proíránské síly (zdroj: ČT24)

Izrael ohrožuje stabilitu regionu, kritizuje Harírí

Libanonský premiér Saad Harírí obvinil Izrael z „přímého útoku na libanonskou suverenitu“. „Tato nová agrese … představuje hrozbu pro regionální stabilitu a snahu ještě zvýšit napětí,“ uvedl ve svém prohlášení.

Podle Harírího izraelské průzkumné lety jasně porušují rezoluci Rezoluci OSN 1701, která ukončila válku v roce 2006. Letouny z Izraele podle něj přelétávají nízko nad Bejrútem, Sidónem i jihem Libanonu. Harírí vyzval mezinárodní společenství, aby vyvinulo tlak na židovský stát, aby tyto aktivity ukončil.

Harírí zároveň zdůraznil, že vláda se postará o bezpečnost v zemi a nedovolí další porušování národní suverenity. Kvůli incidentu je v kontaktu s prezidentem Michelem Aúnem i předsedou parlamentu, s nimiž projedná další kroky. Podle prezidenta jde o „další důkaz agresivních izraelských záměrů, které cílí na stabilitu a mír v Libanonu i v celém regionu“.

Hizballáh je jedinou milicí, která se po ukončení občanské války v Libanonu v roce 1990 nevzdala zbraní. V současné době má své zastoupení v parlamentu i ve vládě. V Sýrii Hizballáh podporuje režim prezidenta Bašára Asada, jemuž poslal na pomoc tisíce bojovníků. 

Zásah proti „vražedným dronům“

Izrael v neděli po delší době otevřeně přiznal, že o den dříve udeřil v Sýrii, kde často cílí mimo jiné i na pozice Hizballáhu. „Útok cílil na íránské radikální jednotky Kuds a šíitské milice, které v posledních dnech připravovaly útoky ze Sýrie na cíle v Izraeli,“ informovala izraelská armáda. Její mluvčí sdělil, že íránské síly chtěly vystřelit na Izrael „vražedné drony“.

Letectvo podle něj zasáhlo několik cílů jihovýchodně od hlavního města. „Írán odmítl, že by při mezi zabitými při izraelském útoku byl i příslušník íránských revolučních gard, popřípadě Kuds, což jsou elitní zahraniční íránské síly,“ informoval blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Syrská státní televize tvrdí, že protivzdušná obrana všechny rakety zneškodnila ještě předtím, než těchto cílů dosáhly.

„Zdůrazňuji, že Írán nikde nemá imunitu. Naše síly operují proti íránské agresi ve všech oblastech. Když se vás někdo snaží zabít, zabijte ho první,“ tweetoval izraelský premiér Netanjahu.

Izrael provádí raketové útoky v sousední Sýrii často, ale jen zřídka je přiznává. Izraelské nálety, kterých mohly být od začátku války v roce 2011 stovky, míří zejména na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh.

Poslední takový útok se stal 1. srpna, kdy Sýrie oznámila, že Izrael provedl raketový útok na jihu země a způsobil materiální škody.

Útok v Iráku

Podle některých zpráv Izrael stojí za červencovým náletem na sklad zbraní v Iráku, což by bylo poprvé za dekády, kdy židovský stát zasáhl v této zemi. Americký list The New York Times s odkazem na americké činitele uvedl, že šlo o sklad využívaný Íránci k přepravě zbraní do Sýrie. Izraelská armáda incident dosud nekomentovala.