Golunovovi pomohla solidarita médií i zastání od špiček režimu, říká novinář Pazderka

Na podporu zatčeného novináře Ivana Golunova vystoupili nejen opoziční novináři a politici, ale také významné ruské deníky Kommersant, RBK a Vedomosti. „Je to bezprecedentní,“ říká k tomu Josef Pazderka, bývalý zahraniční zpravodaj České televize v Rusku, v rozhovoru pro Newsroom ČT24.

Investigativního reportéra Ivana Golunova zatkli minulý čtvrtek v Moskvě. Byl obviněn z držení a šíření drog. Událost vyvolala pozornost, podle Golunova ho totiž policisté zbili a nedovolili mu zavolat příbuzným ani advokátovi.

Policie navíc tvrdila, že narkotika určená k prodeji našla při prohlídce novinářova bytu. Jenže většina fotografií, které při ní měla pořídit, zachycovala úplně jiné místo.

Golunov své zadržení spojoval s článkem, na kterém pracoval. V něm se zabýval napojením agentů Federální služby bezpečnosti na pohřebnický byznys. „Když jsem se začal o toto téma zajímat, dostal jsem signály, že by bylo lepší, kdybych toho nechal,“ uvedl Golunov.

Po několika dnech vazby byl novinář propuštěn do domácího vězení. Mezitím se ale už spustilo několik akcí na jeho podporu. Pod otevřený dopis za jeho osvobození se podle serveru Newsru.com podepsalo 7578 novinářů. Vznikla i petice se stejným požadavkem.

Golunova nepodpořila jen nezávislá média

„Ivan Golunov byl známý novinář, ale vzhledem k jeho věku, 36 let, samozřejmě nepatřil k nějakým úplným hvězdám, které by byly rozeznatelné po celém Rusku nebo v zahraničí,“ říká Josef Pazderka, někdejší zpravodaj ČT v Moskvě a nyní šéfredaktor serveru Aktuálně.cz. Po zatčení se ale o novináři začalo mluvit.

Golunov pracuje pro nezávislý server Meduza, který sídlí v lotyšské Rize. Podpořili ho ale i novináři z médií, u kterých to bylo překvapivé. Tři přední ruské ekonomické deníky Kommersant, Vedomosti a RBK v pondělí vyšly s jednotnou titulní stranou na Golunovovu podporu – a také zveřejnily společnou výzvu k prošetření práce policistů.

„Požadujeme zevrubnou prověrku počínání pracovníků ministerstva vnitra, kteří se zúčastnili zadržení Ivana Golunova, a trváme na poskytnutí údajů z této prověrky médiím,“ napsaly.

„Stal se symbolem věci, která je v ruské sféře naprosto nebývalá – ta solidarita tří ekonomických deníků, které se postavily jednoznačně na jeho stranu,“ říká Pazderka. Podle něj na to mohly mít vliv i osobní vztahy. Ivan Golunov totiž před Meduzou pracoval právě ve Vedomostech a RBK.

„Byla v tom určitá porce odvahy,“ říká Pazderka

„Majitelem Kommersantu a Vedomostí je v danou chvíli Ališer Usmanov, jeden z nejvlivnějších a nejbohatších ruských oligarchů, který má přímé vazby na Kreml. Takže v tom určitá porce odvahy byla, ale myslím, že do toho šli až ve chvíli, kdy tušili, že se tam ten prostor otevírá,“ poznamenává Pazderka k situaci novinářů v těchto médiích.

A dodává, že se investigativce Golunova zastaly i různé osobnosti z druhé strany názorového spektra. „Vladimir Pozner nebo Dmitrij Kiseljov, jakási neformální hlava ruské tvrdé propagandy. Když najednou řeknou, že tam něco není v pořádku, tak je to překvapivé a nebývalé,“ dodává.

V úterý nakonec ruský ministr vnitra osobně oznámil ukončení stíhání Ivana Golunova a uznal, že proti novináři nejsou důkazy. Ten oznámil, že ve své práci hodlá pokračovat. Ve čtvrtek Vladimir Putin kvůli kauze odvolal dva policejní generály z funkcí náčelníků moskevské správy ministerstva vnitra.

Ředitelka serveru Meduza připsala ukončení případu „úsilí stovek a tisíců lidí“. Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov pak usoudil, že „režim přiznal chyby a napravuje je.“ Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale novináře ve čtvrtek varoval, aby se na základě Golunovova případu neuchylovali k unáhleným zobecněním a k volání po reformě bezpečnostních složek.

Může kauza novináře Golunova pomoci ruským nezávislým médiím? Celý rozhovor s Josefem Pazderkou uvidíte v pořadu Newsroom ČT24, v neděli od 22:02.