Vedení svobodných v Rakousku se po aféře ujme Hofer. Muž, který nechtěl do EU a obdivuje Trumpa

Rakouská vláda padla, svobodné povede nově Hofer (zdroj: ČT24)

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) se stal dosavadní ministr dopravy a neúspěšný kandidát na prezidenta Norbert Hofer. Osmačtyřicetiletý letecký inženýr ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který odstoupil poté, co německá média zveřejnila kompromitující video, ve kterém chtěl vyměnit podporu před volbami za státní zakázky ve prospěch domnělé ruské investorky. Aféra vyvolala pád vlády, zemi zřejmě čekají předčasné volby.

Předsednictvo FPÖ sdělilo, že jmenování Hofera předsedou strany ještě formálně potvrdí na příštím zasedání. To se uskuteční po volbách do Evropského parlamentu, které se budou v Rakousku konat v neděli 26. května.

Hofer byl doposud zástupcem svobodných ve vládě a vedl ministerstvo dopravy. Před třemi lety jen těsně prohrál v opakovaném druhém kole rakouských prezidentských voleb s bývalým šéfem rakouských Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Stop ekonomickým migrantům

Podobně jako americký prezident Donald Trump se Hofer považuje za nacionalistu, který dává najevo, že ho zajímají obavy obyčejných lidí opomíjených politickými elitami. Hofer odmítá přijímání ekonomických migrantů a podporuje myšlenku vzniku „bezpečnostních zón“ mimo Evropu, kde by docházelo k vyřizování žádostí o azyl. Podle Reuters je Hofer jedním z nejoblíbenějších rakouských politiků.

Hofer hlasoval v referendu v roce 1994 proti vstupu Rakouska do Evropské unie. Myšlenku „oexitu“, tedy rakouského vystoupení z bloku, ale nepodporuje od chvíle, kdy se zjistilo, že rakouská společnost není tomuto scénáři nakloněná, píše Reuters.

Strana s kontroverzní minulostí

FPÖ je nacionalisticky orientovaná strana, která prosazuje protiimigrační politiku. Vznikla v 50. letech ze Svazu nezávislých, v němž se organizovali bývalí nacisté. Jörg Haider, který stranu vedl v letech 1986 až 2000, proslul svými antisemitskými a xenofobními výroky.

Heinz-Christian Strache se v minulosti snažil vytvořit obraz FPÖ jako umírněné strany, řada politiků FPÖ má přitom blízko k některým uskupením, která jsou považována za pravicově extremistická.

Vládě podrazila nohy Stracheho aféra

Předloni strana ve volbách skončila na třetím místě těsně za druhými sociálními demokraty (SPÖ). V prosinci 2017 byla sestavena nová rakouská vláda, kterou tvoří koalice FPÖ a vítězné Rakouské lidové strany (ÖVP). Jmenování kabinetu doprovázely protesty v ulicích.

K osudové vládní krizi vedla v sobotu Stracheho aféra. Další osud kabinetu pod vedením Sebastiana Kurze není jasný. „Zaměřovali jsme se na prosazování programu, a proto jsem neopustil tuto koalici při prvním problému. Ale po videu, které se objevilo, musím na rovinu říct: co je moc, to je moc,“ zdůraznil kancléř.

Kurz dal najevo, že by rád se svou vládou dovedl zemi k volbám, není však jasné, zda v ní zůstanou ministři za FPÖ, ani kdo ve funkci vicekancléře nahradí Stracheho. Prezident se vyslovil pro co nejrychlejší uspořádání voleb, nejlépe začátkem září.

„Je to velký skandál, nicméně to není úplně překvapivé. To, že FPÖ má docela dobré kontakty do Ruska, a spekulace o tom, že používá i ruské peníze, jsou tady k dispozici minimálně dvě desetiletí. Tohle je ale velký skandál, protože konečně máme v ruce nějaký hmatatelný důkaz,“ komentuje kauzu Vít Hloušek z Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity.

Narodil se 2. března 1971 ve Vorau, vystudoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air. V letech 1996–2007 byl tajemníkem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) pro Burgenland, v letech 2006–2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. Některé jeho postoje k energetice jsou blízké straně Zelených. Od roku 2017 působil ve vládě svobodných a lidovců jako ministr dopravy. Je ženatý a má čtyři děti.

Norbert Hofer
Zdroj: Reuters

Nedůvěra v pravicové populisty

„Aféra v Rakousku je novým dnem politické kultury,“ komentoval dění německý ministr zahraničí Heiko Maas (SPD), který připomněl, že FPÖ kandidovala s tvrzením, že vše bude dělat lépe než ostatní strany. 

Mluvčí německé vlády Martina Fietzová rozhodnutí Kurze předčasně ukončit dosavadní vládní spolupráci s FPÖ označila za pochopitelné. Vyjádřila se také ke zprávám médií o tom, že německá kontrarozvědka vidí značné riziko ve spolupráci s kontrarozvědkou Rakouska. Poznamenala, že obě země v této oblasti úzce spolupracují.

Zpravodaj ČT Obrovský k politické krizi v Rakousku (zdroj: ČT24)

Stracheho skandálu se nadále věnují také německá média. List Mitteldeutsche Zeitung konstatuje, že se pravicoví populisté všude prezentují jako zastánci práva a pořádku. Když jde ale o jejich vlastní záležitosti, chovají se jinak.

„Je to výprodej státu práva, který Heinz-Christian Strache nabízí,“ míní zase deník Hannoversche Allgemeine Zeitung, který hovoří také o útoku na demokracii. Komentátor ARD pak vyjadřuje přesvědčení, že aféra dokládá, že se s pravicovými populisty prostě nedá vládnout.