Humbuk kolem Netanjahuova výroku o Polsku a zabíjení Židů způsobila novinářská chyba

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek: Šlo o nedorozumění (zdroj: ČT24)

Do polsko-izraelských vztahů vnesla napětí chybná interpretace vyjádření izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, z níž vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Varšava kvůli tomu začala uvažovat i o tom, že zruší svoji účast na summitu visegrádské čtyřky (V4) v Izraeli. To, že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holocaustu, ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě, od které chce vysvětlení polské ministerstvo zahraničí. Popřel to i úřad izraelského premiéra.

Předseda izraelské vlády, který se ve Varšavě účastnil konference o Blízkém východě, se podle serveru Haarec vyjadřoval v souvislosti s diplomatickou krizí, kterou nedávno vyvolal polský zákon, hrozící až tříletým vězením za připisování spoluviny polskému národu za nacistické zločiny. Kvůli pobouření Izraele a USA byly tresty nakonec ze zákona vypuštěny a Netanjahu ve Varšavě prý uvedl, že neví o nikom, kdo by byl souzen za tvrzení, že Poláci spolupracovali s nacisty.

Podle listu The Jerusalem Post premiér řekl, že Poláci za války pomáhali Němcům zabíjet Židy a že je to známý fakt. Deník Netanjahuův výrok v angličtině citoval tak, že vyzněl, jako by z kolaborace obviňoval celý polský národ.

Polský prezident Andrzej Duda krátce po půlnoci na Twitteru napsal, že pokud vyjádření premiéra Netanjahua zněla tak, jak uvádějí média, není Izrael vhodným místem pro konání summitu V4. Schůzka představitelů Česka, Slovenska, Maďarska a Polska s izraelskými partnery je naplánovaná na 18. a 19. února do Jeruzaléma.

Kvůli tvrzení listu Jerusalem Post se na kancelář premiéra Mateusze Morawieckého obrátila velvyslankyně Izraele ve Varšavě Anna Azariová. „Informace Jerusalem Post o výroku premiéra Netanjahua jsou nepravdivé. Byla jsem na premiérově brífinku a neříkal, že polský národ kolaboroval s nacisty, ale jen to, že nikdo nemusel k soudu za to, že se zmiňoval o Polácích, kteří s nimi spolupracovali,“ napsala velvyslankyně ve zprávě, již kancelář Morawieckého dala k dispozici polské agentuře PAP.

Dodala, že v této souvislosti Netanjahu nemluvil o „polském národu“ a že předseda vlády „netrpělivě čeká na setkání s premiérem Morawieckým příští týden“.

Rozruch způsobila novinářská chyba

„Dostali jsme od izraelské strany oficiální vysvětlení údajného citátu výroku izraelského premiéra; vypadá to, že článek v The Jerusalem Post je příkladem škodlivé novinářské manipulace,“ napsal na Twitteru ředitel kanceláře prezidenta Andrzeje Dudy Krzysztof Szczerski. „Je dobře, že se to po našich intervencích vysvětlilo,“ uvedl také.

„The Jerusalem Post chybně citoval premiérovy výroky ohledně Polska,“ potvrdila Netanjahuova kancelář s tím, že list rychle vydal opravu, v níž vysvětlil, že během editace textu se stala chyba.

Polské ministerstvo zahraničí chce v souvislosti s formulací použitou v The Jerusalem Post vysvětlení od velvyslankyně Azariové a má v úmyslu jí zároveň představit svoje stanovisko, uvedla mluvčí resortu Ewa Suwarová. 

Šlo o předvolební taktiku? ptá se Gazeta Wyborcza

Polský opoziční list už začal spekulovat, zda se znovu nerozpoutá konflikt s Izraelem o historii, který se již zdál být zažehnán. „Zdálo se, že Netanjahu bude usilovat o co nejlepší vztahy s Varšavou. Polsko vždy stálo na straně Izraele a bránilo jej na půdě Evropské unie. Netanjahuova slova ale mohou znamenat, že se konflikt o dějiny znovu rozhoří,“ napsal list před vyjasněním incidentu.

Deník připomněl, že Netanjahu, obviňovaný z korupce, nemá jisté, že se po volbách udrží u moci, a tak se mohl slovy o polské kolaboraci obracet na pravicové voliče.

Summit V4 v Jeruzalémě má být Morawieckého první návštěvou Izraele od novelizace sporného zákona. Izraelská média očekávala kontroverze okolo maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož některé výroky kritici z řad izraelské opozice interpretovali jako antisemitské.

„Židé válčili proti polskému režimu,“ řekla americká reportérka

Rozruch vzbudila během konání mezinárodní konference o Blízkém východě i reportérka americké televize MSNBC Andrea Mitchellová. Její středeční výrok, že ve varšavském ghettu Židé měsíc „válčili proti polskému a nacistickému režimu“ kritizovala ve čtvrtek polská ambasáda ve Washingtonu, omluvu od televize MSNBC žádal předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder i polští politici.

„Němci bestiálně vraždili stejně Poláky, jak i Židy. Polští vojáci za druhé světové války každý den bojovali za svobodu a život všech národů,“ napsal na Twitteru polský premiér. Polský Institut národní paměti varoval, že pokud televize chybu neopraví, obrátí se na soud.

Mitchellová se později za výrok omluvila. „Včera (ve středu) jsem se přeřekla, když jsem mluvila o povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Aby bylo jasné, polská vláda se nikdy nezapojila do těchto strašných věcí. Omlouvám se za tuto nešťastnou nepřesnost,“ uvedla Mitchellová na Twitteru.

Povstání ve varšavském ghettu propuklo 19. dubna 1943. Stovky židovských mladíků a dívek se postavily se zbraní v ruce nacistům, kteří chtěli zahájit konečnou likvidaci ghetta a jeho zbývající obyvatele vyvézt do vyhlazovacího tábora Treblinka. Povstalci nepočítali s tím, že zvítězí, chtěli ale dokázat, že nejsou podřadnými lidmi, za které je režim v hitlerovském Německu měl. Nacisté akci prohlásili za ukončenou 16. května 1943.

Památce hrdinů povstání ve varšavském ghettu se ve čtvrtek poklonil izraelský premiér se svým polským protějškem a s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

V Izraeli unikl klip ze schůzky arabských ministrů zahraničí

Úřad izraelského premiéra také umístil na YouTube klip pořízený ve Varšavě při ministerském setkání zástupců tří arabských zemí. Klip je nekvalitní, zjevně pořízený mobilním telefonem. Zachycuje šéfy diplomacií Spojených arabských emirátů a Bahrajnu a bývalého ministra zahraničí Saúdské Arábie. Na záznamu konstatují, že největším problémem regionu je nyní Írán, nikoli Palestina. Podle Izraele se tak Arabové přiklánějí k izraelskému politickému názoru. 

„Když jsme vyrůstali, říkali nám, že nejdůležitější problém je válka mezi Palestinou a Izraelem. Ale pak jsme si uvědomili, že máme větší problém, problém, který nás může poškodit nejhůře v naší historii a který představuje islámská republika Íránu,“ řekl na setkání bahrajnský ministr zahraničí Chálid bin Ahmad Chalífa.

Diskusi vedl bývalý blízkovýchodní vyjednávač Spojených států Dennis Ross. Zeptal se na názor na izraelské údery na íránské cíle v Sýrii, kterými chce Izrael zabránit Íráncům rozšiřovat svou vojenskou přítomnost v Sýrii. „Každý národ má právo se bránit, pokud ho jiný ohrožuje, ano,“ odpověděl ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján.

Státní ministr na ministerstvu zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr, který byl donedávna ministrem zahraničí, souhlasil s tím, že agresivní činy Íránu destabilizují celý region a znemožňují řešit izraelsko-palestinský konflikt. „Podívejte na Palestince: Kdo podporuje Hamas a Islámský džihád a podrývá palestinskou samosprávu? Tuto oblast se nám nepodaří stabilizovat, dokud nebude mezi Izraelci a Palestinci mír, ale kamkoli se hneme, narazíme na Írán,“ řekl Džubajr. Zmínil se také o íránské podpoře jemenských Húsíů a libanonského Hizballáhu a vyjádřil přání, aby se Írán stal „normální zemí“.

Bývalá izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová z izraelské opozice Netanjahuův úřad kritizovala za zveřejnění videa. Podle ní tím Netanjahu kvůli interním politickým ziskům ohrožuje vztahy s Araby. „Vztahy mezi národy jsou kromě jiného založeny na důvěře mezi jejich vůdci. Natáčet a pak dávat k dispozici stanoviska vyřčená na uzavřeném jednání kvůli politice ve vlastní zemi je nezodpovědné,“ sdělila Livniová s narážkou na dubnové izraelské volby. Po krátké době bylo 25minutové video z YouTube staženo.