Putin pozval Trumpa do Moskvy. Americký prezident očekává oficiální pozvánku

Zpravodaj ČRo Dorazín: Vypadá to, že kritika Trumpa od blízkých a častých kontaktů s Putinem neodradila (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa do Moskvy. Oba jsou na setkání připraveni. Musí k němu však vzniknout vhodné podmínky, zdůraznil šéf Kremlu, který je na summitu velkých rozvíjejících se ekonomik BRICS v jihoafrické metropoli Pretorii. Bílý dům v reakci na Putinova slova uvedl, že Trump je ochoten návštívit Moskvu – až dostane oficiální pozvání, jakož i po Putinově návštěvě Washingtonu.

„Pokud jde o setkání, dobře chápu, co řekl prezident Trump, který si přeje uskutečnit další schůzky. Jsem na to připraven. Ale je třeba, aby k tomu byly odpovídající podmínky, aby se tyto podmínky vytvářely. Včetně toho, že jsme připraveni k takovým setkáním i v našich zemích. Jsme připraveni pozvat prezidenta Trumpa do Moskvy, prosím. Ostatně takové pozvání má, říkal jsem mu o tom,“ prohlásil Putin.

V polovině července se prezidenti setkali ve finské metropoli Helsinkách. Ruský vůdce zdůraznil, že je připraven jednat s Trumpem i v hlavním městě USA. „Jsem připraven jet i do Washingtonu. Ale opakuji ještě jednou, že pokud tam budou vytvořeny odpovídající podmínky pro práci,“ řekl. 

Putin uvedl, že jsou s Trumpem v kontaktu. Šéf Kremlu je přesvědčen, že Rusko a Spojené státy spolu musí hovořit o globálních konfliktech a také o dohodě s Íránem. Dále zdůraznil, že je v zájmu obou zemí prodloužit platnost dohod o kontrole zbraní.

Putin také poznamenal, že obě země plánují kontakty na nejvyšší úrovni také během summitu velkých ekonomik G20, jakož i na dalších mezinárodních akcích. „Tak tedy, nehledě na všechny problémy, v daném případě na vnitropolitické problémy USA, naše kontakty pokračují,“ zdůraznil.

Po summitu obou prezidentů, který se konal v Helsinkách 16. července, Bílý dům oznámil, že diplomatickou cestou pozval Putina na návštěvu Washingtonu na podzim. Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton nicméně ve středu upřesnil, že příští schůzka obou prezidentů by se měla konat nejdříve příští rok, až se Trump zbaví zátěže vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Bílý dům: Čekáme na oficiální pozvání

Bílý dům Putinovo vyjádření uvítal. „Prezident Trump se těší na to, že bude mít prezidenta Putina ve Washingtonu po Novém roce, a je otevřen myšlence na návštěvu Moskvy poté, co obdrží oficiální pozvání,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Média spekulovala, že prezidenti by se mohli sejít v září během zasedání Valného shromáždění OSN, ale Moskva tuto možnost vyloučila s tím, že Putin na schůzi OSN nejspíš nepřijede. Summit G20 se má konat v Argentině koncem listopadu.