Láva se na Havaji blíží k obydleným oblastem, 1700 lidí se evakuuje

Láva z havajské sopky Kilauea začala po čtvrteční erupci vytékat k obydlené oblasti na jihovýchodě ostrova. Asi 1700 obyvatel se proto musí evakuovat. Úřady je na to připravovaly už týden a zajistily také provizorní ubytování. Oblast je už od úterý zavřená pro turisty. Vědci varují, že láva by mohla začít vytékat i z dalších míst na svahu sopky.

Obyvatelé Havaje popisují erupce lávy, která podle nich tryská ze sopky desítky metrů vysoko. Šířka proudu lávy tekoucího poblíž obydlené oblasti dosahuje téměř dvou set metrů.

Tok lávy ze sopky se mění s tím, jak se vyvíjí tvar hory. Minulý týden se jedna z vnitřních částí nazvaná Puu Oo zřítila, což nahnalo lávu k obydlenému svahu a otevřelo jí cestu k domům. Erupci tento týden předcházelo několik zemětřesení v oblasti. Při nich popraskaly silnice, otřesy však významnější škody nezpůsobily.

Láva ohrožuje obyvatele Havaje (zdroj: ČT24)

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. V roce 1983 silně explodovala a láva z ní od té doby zalila desítky kilometrů čtverečních půdy. V 90. letech zničila asi 200 domů.

Havaj je jedním z 50 států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Asi 400 tisíc z nich bydlí v hlavním městě Honolulu.