Británie povolala proti mrazu a sněhu armádu, zažívá největší kalamitu za 30 let

Velkou část Irska ochromila sněhová bouře Emma, 26 tisíc domácností je bez elektřiny. V Británii padl teplotní rekord za březen, z londýnského Waterloo nejezdí vlaky. Úřady povolaly armádu, aby pomohla stovkám lidí, kteří uvázli na zavátých silnicích. Podle meteorologů je zimní počasí v Británii nejhorší za posledních třicet let. Omezení v letecké dopravě se dotklo i spojení Dublinu s Prahou. Mrazy přitom svírají celý kontinent, na svědomí mají desítky životů.

Po několika dnech mrazů, kterým v Británii přezdívali Bestie z Východu (Beast from the East) doputovala do Irska a jižní části Británie bouře Emma. Přívaly sněhu, které s sebou přinesla, ochromily na mnoha místech silniční i železniční dopravu a komplikace způsobily i na letištích. 

V Irsku napadlo místy i šedesát centimetrů sněhu a na vrcholu bouře bylo bez elektřiny přes 123 tisíc domácností a život se tam v pátek prakticky zastavil. Přinejmenším 26 tisíc domácností a podniků v Irsku zůstává nadále bez proudu. Doporučení nevycházet ven už sice přestalo platit, úřady však stále žádají obyvatele, aby nevyjížděli na silnice. „Země musí dnes víceméně setrvat v hibernaci“, řekl vicepremiér Simon Coveney. V Irsku se v pátek neobchodovalo na burze, zavřené byly také všechny školy a většina vládních institucí. Některé školy prý nemusí otevřít ani v pondělí.

Britské ostrovy ochromila sněhová bouře (zdroj: ČT24)

V Irsku a Británii bylo v pátek zrušeno 1250 letů. Zcela uzavřená zůstala letiště v Dublinu a v Cardiffu. Letiště ve Skotsku, kde mráz mírně polevil, se otevřela, avšak cestující tam musí počítat se zdržením či rušením letů. Omezení se dotklo i spojení s Prahou. Podle stránek Letiště Václava Havla bylo mezi českou metropolí a Dublinem zrušeno několik letů. Také na londýnském nádraží Waterloo byly odpoledne zrušeny všechny odjezdy.

V pobřežních oblastech hrozí záplavy

Spoustu práce teď bude mít stát s odstraňováním následků a úřady varovaly, že do některých míst nemusí pomoc dorazit i několik dní. Premiér Leo Varadkar ujistil, že dopravit k lidem potraviny a palivo je nyní prioritou vlády.

V pobřežních oblastech navíc hrozí záplavy. Ty se vyskytly už v pátek například i v jižní části Dublinu. Mimořádně chladné počasí by se podle národní meteorologické služby mohlo udržet i celý příští týden.

Vojáky britské úřady povolaly, aby pomohli stovkám lidí, kteří uvázli na zasněžených silnicích mezi Glasgowem a Edinburghem, a převezli je v případě potřeby do nemocnice či nouzových ubikací. Ve Skotsku již místní policisté vyzvali řidiče, aby raději vůbec nevyjížděli.

„Jsou to poměrně apokalyptické scény. Nejsou tu žádní záchranáři, silnice není jakkoli upravená. Stovky kamionů, auta poházená úplně všude, jel jsem i kolem hořících aut,“ uvedl jeden ze zapadlých řidičů Thomas Hamilton.

Stejně jako v Irsku i na jihu Británie řada dětí kvůli počasí zůstala místo školy doma. Většina britských letišť včetně londýnských Heathrow, Gatwick a City zrušila v pátek některé lety. Ve Skotsku zůstalo zavřených také patnáct soudů.

Obchody mají zavřeno i v Londýně. Ti z majitelů, kteří se rozhodli otevřít, si stěžují, že kvůli sněhové kalamitě přicházejí o tržby. „Nejsou tu žádní turisté, nevidíte ani místní. Na prodejích se to samozřejmě hodně podepisuje,“ prohlásil jeden z majitelů Samwer.

Předpověď přitom není příznivá - o víkendu má smrtící kombinace vichru, nízkých teplot a přívalu sněhu pokračovat.

Mrazy svírají na začátku meteorologického jara celý starý kontinent. V posledních dnech zemřely desítky lidí. Nejohroženější skupinou jsou staří a bezdomovci. „Lidé spí venku ve spacácích. Na stanici ZOO spí hned vedle tunelu. Někdo je na hlavním nádraží, ale odtamtud je hned vyženou,“ podotkl bezdomovec z Berlína Thomas Traeger.

Pod sněhem se ocitly Benátky i třeba Řím nebo španělské pláže. Někteří ale přece jen mají z nezvykle drsné zimy radost – třeba děti, které nemusí do školy, nebo ti, kteří mají rádi sněhovou pokrývku. „Obyčejně takový sníh taje velmi rychle. Je to tak pro Londýňany vlastně fajn, protože normálně musíme vyjet za město, abychom si sníh užili,“ uvedla studentka Hanna.

Někteří berou arktické teploty dokonce jako osobní výzvu – jako irští otužilci. „Víte co, je to prostě skvělé. To, jak se pak cítíte. Psychicky, fyzicky, na každé úrovni se prostě cítíte skvěle,“ říká 66letý Mickey Burton.