U českých občanů hlasujících v zahraničí jasně vyhrál Drahoš, druhý byl Fischer

Do prvního kola prezidentských voleb se zapojili i čeští občané pobývající v zahraničí. Jejich hlasování dopadlo nejlépe pro Jiřího Drahoše, pro něhož se vyslovilo přes 45 procent lidí. Na druhém místě skončil Pavel Fischer se ziskem nad 20 procent, třetí v pořadí byl Marek Hilšer s více než 11 procenty. Miloš Zeman skončil mezi devítkou kandidátů na páté pozici.

Češi v cizině mohli volit na celkem 109 místech, okrsky se nacházely na pěti kontinentech a v 89 zemích světa. Odevzdáno bylo téměř dvanáct tisíc hlasů, nejvíce ve Velké Británii (1619), Německu (1440) a Belgii (1044).

V Bruselu, sídle NATO a nejdůležitějších institucí Evropské unie, dala více než polovina lidí hlas Drahošovi (51,48 %), druhý Fischer obdržel pětinu hlasů (20,61 %). Třetí skončil Michal Horáček (10,16 %), čtvrtý Hilšer (8,53 %) a až pátá byla současná hlava státu s rovnými 4,5 procenta.

Jak volili čeští občané v zahraničí
Zdroj: ČSÚ

Bývalý šéf Akademie věd ČR výrazně zabodoval i v Německu, Austrálii, Kanadě, Japonsku, Velké Británii či Francii a také v sousedním Polsku, Rakousku a na Slovensku. Na první místo se ale dostal i v Rusku a Číně. Naproti tomu Zeman uspěl nejlépe ze všech kandidátů v Iráku či v Afghánistánu.

Zemana předběhl v Číně i Hilšer

Ve Vatikánu hlasovalo všech 11 zapsaných voličů a volební účast tam byla stoprocentní. Zvítězil Drahoš se sedmi hlasy, Zemana nevolil nikdo.

V Rusku volilo Drahoše 65 ze 159 českých občanů, což představovalo zisk asi 40,9 procenta. Druhý Zeman dostal 40 hlasů, tedy přibližně čtvrtinu.

Pokud by hlavu českého státu volili jen Češi v Číně, ve druhém kole by se utkali Drahoš a Fischer. Drahoš tam získal 94 z 244 hlasů, což činilo asi 38,52 procenta. Fischera volilo 47 Čechů (asi 19,3 procenta). Zeman dostal 25 hlasů (11,2 procenta) a předběhl ho i Hilšer, který obdržel o čtyři hlasy více (11,9 procenta). 

Ve Spojených státech přišlo volit 567 Čechů. S 50 procenty zvítězil Jiří Drahoš, Zeman tam s 11,3 procenta skončil třetí za Pavlem Fischerem, kterému dalo hlas 15,7 procenta tamních voličů. V Izraeli skončil Zeman až na šestém místě, předběhl ho tam i Mirek Topolánek.