Rozbitý prsten, hnědé boty, mrtvý twitter, vlastní pomeranče a kočky

Vatikán - Rezignaci papeže zažívá katolická církev více než po šesti stech letech. Musela se proto vypořádat s řadou otázek a problémů, které dosud nemusela řešit: včetně oslovení bývalého papeže, vyplácení důchodu nebo místa, kde bude dál bydlet.

1. Emeritní papež
Po své rezignaci bude Benedikt XVI. označován jako „emeritní papež“. Po dohodě s představiteli Vatikánu si ponechá i oslovení „Jeho Svatost“. Dál bude užívat jméno Benedikt a nevrátí se tedy ke svému občanskému jménu Joseph Ratzinger. Jeho titul bude znít „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní papež“ nebo „Jeho Svatost Benedikt XVI., emeritní pontifik římský“.

2. Biskupská penze 2 500 euro
Benediktovi zůstane ve Vatikánu nárok na soukromou zdravotní péči. Pravděpodobně se o něj bude i dál starat stejný tým lékařů jako dosud. Dál o něj bude pečovat i skupina německých řádových sester. Je zvykem, že se o kněží v důchodu starají příslušné diecéze. A Řím se jistě v tomto ohledu o emeritního papeže postará velice dobře – bude dostávat biskupskou penzi ve výši 2 500 eur (asi 63 000 korun) měsíčně.

3. Vlastní pomeranče
Benedikt XVI. odletí z Vatikánu vrtulníkem během dnešního odpoledne. Ve funkci skončí ve 20:00, kdy by už měl být v letním sídle papežů v Castel Gandolfo. Do Říma se vrátí zhruba za tři měsíce, kdy pro něj bude připraven byt v klášteře Mater Ecclesiae v jihozápadní části Vatikánu. Zahradníci mezitím upraví přilehlé sady. Na ploše 500 metrů čtverečních se bude pěstovat ovoce a zelenina a Benedikt bude jíst marmeládu z vlastních pomerančů.

4. Bílá klerika bez červených bot
Emeritní papež bude dál nosit bílé roucho, k černé barvě řadových kněží nebo červené kardinálské se nevrátí. Jeho sutana bude jednoduchá, bez jakýchkoli pokrývek hlavy a rouch, které nosil během pontifikátu. Benedikt se také vzdá svých tradičních červených bot. Místo nich bude chodit v hnědých ručně vyrobených mokasínech, které dostal loni během návštěvy Mexika.

5. Prsten rozdrtí kladivo
Zlatý papežský prsten, známý také jako rybářský, bude zničen speciálním stříbrným kladivem v okamžiku, kdy papež opustí úřad. Stejně tak bude zničena i Benediktova oficiální pečeť. To se nijak nevymyká běžným zvyklostem při odchodu papeže. „Cokoliv je přímo spojeno s nástupcem svatého Petra, musí být po odchodu zničeno,“ uvedl Vatikán.

6. Povinnosti končí
Emeritní papež nebude mít žádné administrativní nebo oficiální povinnosti. Nebude se ani účastnit konkláve, které vybere jeho nástupce. Podle vlastních slov se uchýlí do ústraní, kde se bude věnovat pouze modlitbám, studiu a četbě. Při svém nástupu do úřadu si nechal Ratzinger instalovat v papežském apartmá knihovnu s 20 000 knihami.

7. Klavír, kočky a rady novému papeži
Papežův starší bratr Georg Ratzinger se nechal slyšet, že Benedikt rád poradí svému nástupci v úřadu, pokud o to bude požádán. Benedikt se bude dál věnovat svým koníčkům – hře na klavír, sledováním černobílých komedií, které miluje, a kočkám.

8. @Pontifex se odmlčí
Účet na Twitteru @Pontifex (ve všech svých devíti jazykových verzích) bude po odchodu papeže nečinný. Očekává se, že poslední tweet zveřejní těsně před vypršením pontifikátu ve čtvrtek večer, aby poděkoval všem svým 1,5 milionu odběratelům. Do zvolení nového papeže se bude o tweetování novinek starat vatikánské ministerstvo zahraničí na účtu @TerzaLoggia.

9. Sluha dvou pánů
Benediktovi zůstane k službám jeho dosavadní soukromý sekretář arcibiskup Georg Ganswein. Ten ale bude sloužit i nově zvolenému papeži. Bude tak mít dva nadřízené.

10. Neomylnost

Idea papežské neomylnosti se často špatně vykládá. Neplatí totiž, že by papež byl neomylný ve všem, co dělá a říká. Ve skutečnosti První vatikánský koncil v roce 1870 stanovil, že „neomylnost“ se vztahuje pouze na výroky ex kathedra, tedy autoritativní výroky vztahující se na celou církev. Benedikt této možnosti neomylného výroku nikdy nevyužil.

11. Církev bez vedení nezůstane

Katolická církev nezůstane bez vedení: na krátké období do zvolení nového pontifika stane v čele Vatikánu kardinál komoří, jeden z nejvyšších hodnostářů papežské kurie: 78letý Tarcisio Bertone, který je zároveň vatikánským státním sekretářem, bude svolávat konkláve a řídit volbu papeže.