Asad má obavy z dalšího útoku USA, bojové letouny raději přesunul k ruské základně

Experti potvrdili použití sarinu u syrského Idlibu (zdroj: ČT24)

Syrská armáda přesunula většinu svých vzdušných sil na místo poblíž základny v provincii Latákíja, odkud operuje ruské letectvo. Informovala o tom televize CNN, podle níž se tímto krokem snaží režim Bašára Asada ochránit stroje před případným dalším úderem Spojených států.

USA zaútočily na letiště syrské armády Šajrát raketami typu Tomahawk před dvěma týdny v reakci na zásah syrských civilistů chemickými zbraněmi u Idlibu, při němž zemřely desítky lidí. Západ z incidentu viní syrský režim, Damašek při americké odplatě přišel o 24 bojových letounů, píše CNN.

Krátce po úderu začal Asadův režim přesouvat své vzdušné síly na Mezinárodní letiště Básila Asada, jež se nachází poblíž ruské základny Hmímím v Latákiji. Tam je umístěna většina ruských letadel, která pomáhají Damašku bojovat s rebely.

Přesun se týkal většiny, ne-li všech bojových strojů syrské vlády, sdělil CNN činitel z amerického ministerstva obrany. Režim se zřejmě domnívá, že Washington by měl obavy z případného úderu v blízkosti ruských vojsk a protiletadlových systémů.

Spojené státy v předstihu varovaly Moskvu před úderem z 6. dubna prostřednictvím vojenského komunikačního kanálu, aby zabránily ruským obětem.

Základna Hmímím spolu s námořní základnou v Tartúsu představují dvě hlavní vojenská centra Moskvy v Sýrii. Spekuluje se, že tam mají Rusové umístěné pokročilé protiletadlové raketové systémy.

Zpravodaj ČT Szántó: Závěry OPCW jsou nejvyšší bernou mincí (zdroj: ČT24)

Podle syrského režimu za únik chemických látek mohli povstalci. Damašek i Moskva obvinily USA z porušení mezinárodního práva a suverenity Sýrie. Organizace pro zákaz chemických zbraní mezitím potvrdila, že Syřany u Idlibu skutečně zasáhl smrtící sarin.