Tři státy USA schválily rekreační užívání marihuany

Od minimální mzdy po rekreační užívání konopí nebo držení zbraní. Kromě volby prezidenta, poslanců Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu a 12 guvernérů mnozí Američané hlasovali také v místních referendech.

O marihuaně se hlasovalo v devíti státech. V pěti z nich voliči v referendech rozhodovali o jejím užití pro rekreační účely. To podle počtu sečtených hlasů schválili v Kalifornii, Massachusetts a Nevadě. Dospělí starší 21 let tak budou moci v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA, vlastnit unci (28,35 gramů) marihuany a pěstovat šest rostlin.

Užívání marihuany k rekreačním účelům je legální již v Coloradu, Washingtonu, Oregonu, na Aljašce a v oblasti hlavního města Washingtonu.

Ve čtyřech státech se hlasovalo o lékařském využívání konopí. Na Floridě, v Severní Dakotě a Arkansasu jej budou moci lékaři používat při léčbě nemocí, jakými jsou například rakovina, AIDS, epilepsie či žloutenka typu C. Výsledek hlasování zatím není jasný v Montaně. Pro medicínské účely lze marihuanu užívat již ve 25 státech USA.

Vyšší mzdy i asistovaná sebevražda

Američané ve čtyřech státech rozhodovali i o zvýšení minimální mzdy. Od roku 2020 budou nově dostávat dvanáct dolarů na hodinu v Arizoně, Coloradu a Maine. Ve Washingtonu by měla minimální mzda stoupnout na 13,5 dolaru za hodinu.

V referendech se rozhodovalo i o omezení pro držení zbraní. Přísnější kontroly nákupu munice dosud odhlasovali kalifornští voliči. Naopak odmítli je obyvatelé státu Maine.

V některých státech mohli Američané rozhodovat i o zvýšení ceny cigaret nebo o zrušení trestu smrti. V Coloradu v referendu schválili možnost asistované sebevraždy pro nevyléčitelně nemocné.