Odpudivé a vypočítavé: Opozice odmítá Zemanovy výroky o poddajnosti ČR vůči USA

Expremiér Petr Nečas (ODS) odmítl Zemanův výrok o tom, že jeho vláda podléhala tlaku Washingtonu, čímž utrpěly česko-čínské vztahy. Nečas zdůraznil, že právě jeho kabinet začal s pragmatickou politikou vůči Pekingu. Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek označil prezidentova slova za odpudivá. Podle předsedy ODS Petra Fialy se Zeman snaží posunout Česko směrem na Východ, k němuž se chová submisivně. Zemanův názor naopak sdílí komunisté. Čínský prezident přiletí do Prahy už odpoledne.

Předchozí pravicová vláda byla podle Zemana poddajná tlaku Spojených států a Evropské unie, kvůli čemuž došlo k ochlazení česko-čínských vztahů. „Teď jsme opět nezávislou zemí a tvoříme zahraniční politiku, která je založena na našem vlastním národním zájmu,“ řekl prezident v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV. „Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku,“ dodal.

„Pan prezident narovnal České republice páteř a vrátil zemi hrdost po smutném období lokajského čecháčkovského přikrčení v režii TOP 09,“ podpořil prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Vyjádření pana prezidenta chápu tak, že naše země začala konečně zahraniční politiku chápat jako prostředek k naplňování národních ekonomických zájmů, což v minulosti nebylo běžné. Snahy pana prezidenta chápu jako restart česko-čínských vztahů,“ konstatoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Čína v Česku na rozdíl od dalších zemí zatím de facto neinvestuje, je přesvědčen ministr financí.

Na straně prezidenta stojí i šéf komunistů Vojtěch Filip. Nečasova vláda podle něj vůbec nehledala český národní zájem a byla spíše závislá na příkazech ze Spojených států. V rámci opozice ale převažují negativní ohlasy.

Kalousek: Zeman se dopouští odpudivých výroků záměrně

„ČR je součástí Evropské unie, tudíž EU není něco, co nás může tlačit zvenčí, USA je náš partner v rámci NATO. Výrok hlavy státu tak v podstatě odmítá dlouhodobou zahraniční a bezpečnostní politiku ČR,“ reagoval na Zemanova slova Kalousek. „Že to je Číňanům úplně jedno, dokazuje fakt, že nejrychleji rostl zahraniční obchod s Čínou v letech, kdy ministrem zahraniční byl Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nám to ale jedno být nesmí, protože hlava státu se těchto odpudivých výroků dopouští zcela záměrně,“ uvedl šéf TOP 09.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti Zemanovu názoru se ohradil i Nečas. „Byla to vláda pod mým vedením, která zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně,“ konstatoval bývalý předseda vlády, který zmínil dvojici svých setkání s čínským premiérem i projev na sjezdu Svazu průmyslu v září 2012.

„Naše vztahy by měly být budovány na vzájemném respektu a nevměšování se do vnitřních záležitostí. Že na některé věci máme rozdílný názor, je logické, vycházíme z rozdílného systému hodnot. Ale cestou je dialog, nikoliv tomu druhému vnutit svůj pohled na svět,“ podotkl expremiér.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že na věc nemá stejný pohled jako hlava státu. „Lidská práva jsou univerzálně platná, bez ohledu na odlišnost kultur,“ konstatoval. „Myslím, že nikdo nevykázal Číňany ze svého území, ale je třeba podívat se na to, jestli se před nimi neklaníme příliš,“ podotkla poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Ostudná servilita vůči Pekingu, hodnotí Zemanova slova Telička

Europoslanec Pavel Telička (ANO) prohlásil, že je mu ze slov Zemana úzko. Prezident podle něj chladnokrevně až vypočítavě mluví o klíčových spojencích Česka. Jde o ostudnou servilitu vůči Číně, míní politik. „Prezident Zeman na adresu našich spojenců a organizace, jejíž jsme součástí, mluví hůř než ortodoxní komunisté,“ napsal Telička na Twitteru.

Podle Fialy je zahraniční politika Zemana nesrozumitelná. „Vysvětlení je jediné: místo euroatlantické spolupráce nás chce (Zeman) posunout k Východu, ke kterému se pravě on chová submisivně, abych použil jeho slova. To ale není žádný rozumný zahraničně-politický ani bezpečnostní koncept. Rozvíjet ekonomické vztahy s Čínou je správné, kvůli tomu ale nesmíme padat na kolena a popírat hodnoty, které jsme dosud vyznávali,“ míní.

Historická návštěva vůdce komunistické Číny začne už dvě hodiny po poledni. Současný kabinet, stejně jako prezident si od ní slibuje hlavně impuls pro českou ekonomiku. Premiér Bohuslav Sobotka doufá, že se Česko stane pro Čínu středoevropským finančním a leteckým centrem. „Minulé dva roky jsme se intenzivně zabývali posílením česko-čínských vztahů a toto úsilí nyní začíná přinášet plody,“ sdělil čínské CCTV.

Bouře kolem Zemanova výroku o Číně (zdroj: ČT24)