Breivik: Přistěhovalci jsou pro Norsko zkázou, útoky byly oprávněné

Oslo - Norský atentátník Anders Behring Breivik během své závěrečné řeči před soudem v Oslu prohlásil, že loňské útoky v hlavním městě a okolí, které na vlastní pěst uskutečnil, byly barbarské, ale oprávněné. Breivik sám sebe považuje za trestně odpovědného. Během Breivikova výstupu opustily na protest proti jeho snaze ospravedlnit hrůzné činy soudní síň desítky lidí, kteří jeho útoky přežili, ale i příbuzní obětí. Rovněž podle obhajoby Breivik věděl, co dělá. Žalobci naopak doporučili soudu, aby s Breivikem nakládal jako s nesvéprávným - měl by být umístěn do psychiatrické léčebny. Vystoupením třiatřicetiletého Breivika proces skončil, rozsudek bude zřejmě vynesen 24. srpna.

Podle Breivika „třicet pět ze 37 lidí, kteří se jím zabývali, nezjistilo žádné duševní poškození“, a tudíž je třeba jej prohlásit za duševně zdravého. Jednal prý v zájmu Norska, když se snažil zastavit muslimskou invazi. Právě přistěhovalce považuje za zkázu pro Norsko. „Jednal jsem v zájmu mého národa, mého náboženství a mé země,“ prohlásil. 

Již dříve útočník tvrdil, že patří k řádu templářských rytířů, který chce Norsko bránit před multikulturalismem a islámem. Dnes řekl, že řada jeho „bratrů v norském a evropském hnutí odporu“ připravuje nové útoky, při nichž zemře až 40 tisíc lidí. Breivikova závěrečná řeč nebyla vysílána.

Soud s Breivikem
Zdroj: ČT24

Nemáme povinnost ho poslouchat, přeživší opustili na protest síň

Trond Henry Blattman, který přišel na ostrově Utöya o 17letého syna, prohlásil, že bojkot Breivikova výstupu byl zaměřen proti Breivikovi, ne samotnému soudu. Podle lidí, kteří soudní síň opustili, už atentátník nemá co dodat. „Má právo mluvit, my ale nemáme žádnou povinnost ho poslouchat,“ podotkl Christian Bjelland.

Podle psychiatra Zdeňka Bašného velká část Norů doufá, že bude Breivik shledán nesvéprávným. „Lidé si často nechtějí připustit, že mezi námi žijí jedinci, kteří jsou schopni takového činu, aniž by trpěli duševním onemocněním v pravém slova smyslu. V jeho případě bych se přikláněl k poruše osobnosti,“ konstatoval psychiatr.

Zdeněk Bašný, psychiatr:

„Dle mého úsudku je Breivik příčetný. Je to patrné z jeho chování, přípravy celé akce, teroristického útoku, který měl jasně sofistikovaný plán, byl dlouhodobě připravován a nebyly tam žádné bizarnosti.“

Anders Breivik
Zdroj: ČT24

Atentátníkův obhájce Geir Lippestad soud vyzval, aby útočníka osvobodil, nebo ho odsoudil k mírnému trestu vězení. „Pokud bude Breivik prohlášen za chorého, bude tak zbaven odpovědnosti za své činy,“ vysvětlil obhájce.

Otázka Breivikovy příčetnosti rozhodne o tom, kde si odpyká trest. Pokud soudce vyslyší obžalobu, která Breivika považuje za duševně chorého, bude umístěn na psychiatrii; pokud jej uzná za mentálně zdravého, půjde do vězení.

Geir Lippestad, právní zástupce Anderse Breivika:

„Příčinou těchto činů není násilí. Je to extrémně radikální přesvědčení a stanovisko k těmto činům musí být vnímáno a chápáno v kontextu pravicového extremismu a kultury.“