Řím zná místo, kde zabili Caesara

Řím - Španělští vědci objevili v italské metropoli přesné místo, kde byl v roce 44 př. n. l. ubodán vládce starověkého Říma Julius Caesar. V Torre Argentina v historickém centru Říma byla nalezena betonová struktura postavená přesně v místě Caesarova zavraždění.

Podle španělských vědců je již známo přesné místo, na němž před 2 056 lety klesl mrtev římský vojevůdce a politik Julius Caesar. „Řada starověkých římských textů popisuje zavraždění Julia Caesara na Pompeiově kurii (sídle Senátu) v Římě 15. března roku 44 př. n. l. Ale až do současnosti jsme neměli žádné hmatatelné svědectví této události,“ upozornil v prohlášení badatel španělské Nejvyšší rady vědeckých studií (CSIC) Antonio Monterroso.

Jeho tým vedl výzkum v Torre Argentina v centru Říma, kde objevil tři metry dlouhou a dva metry vysokou betonovou strukturu, která byla zbudována na rozkaz Augusta Octaviana. Caesarův adoptivní syn a nástupce ji nechal vybudovat přesně na místě, kde byl diktátor zavražděn na zasedání Senátu stoupenci republikánského zřízení.

Z místa vraždy kaple

„Věděli jsme s jistotou, že místo, kde Julius Caesar předsedal zasedání Senátu, na němž byl zavražděn, bylo uzavřeno pravoúhlou strukturou sestávající ze čtyř zdí, jež vymezovaly prostor vyplněný betonem,“ vysvětlil Monterroso. Místo se tak stalo zcela nepřístupné a později na něm vznikla kaple.

Archeologové našli místo vraždy Caesara (zdroj: ČT24)