Karel Schwarzenberg

KAREL SCHWARZENBERG (75), ministr zahraničních věcí, předseda TOP 09 a oficiální prezidentský kandidát strany. Pochází ze šlechtického rodu Schwarzenbergů a je hlavou jeho orlické větve. Po únoru 1948 s rodiči emigroval do Rakouska. Tam studoval práva, v Německu lesnictví. Mluví šesti jazyky, mimo jiné anglicky, německy, francouzsky, italsky.

Veřejná role Karla Schwarzenberga v posledních letech spočívá zejména v úloze šéfa diplomacie, kterou zastával nejprve za Stranu zelených (2006–2009) a poté za TOP 09. Jako ministr zahraničí patřil mezi hlavní politiky, kteří vyjednávali o možném umístění americké radarové základny v Brdech. Ve stávajícím kabinetu platí Schwarzenberg za největšího stoupence evropské integrace; svým založením představuje proevropsky orientovaného konzervativce.

Schwarzenbergovo české veřejné angažmá začalo už v 80. letech, kdy v rodinném sídle v Bavorsku založil archiv tehdy zapovězené literatury. Po revoluci vstoupil do služeb Václava Havla a v letech 1990–1992 mu dělal prezidentského kancléře. Od roku 2004 zasedal v Senátu za US-DEU a ODA, mandátu se vzdal kvůli zvolení do Poslanecké sněmovny právě za TOP 09.

V zahraničí je známý především jako bojovník za lidská práva, když dlouho působil v Helsinském výboru a jeho doménou byla pomoc disidentům a opozičníkům v komunistických zemích.

Heslem jeho prezidentské kampaně je „hlásím se do služby“. Jako hlava státu se chce zasadit o to, aby si ČR znovu získala respekt v Evropské unii i ve světě, kterého pozbyla zejména kontroverzním působením Václava Klause. Schwarzenberg ohlašuje, že se jako prezident zasadí o zlepšení české vzdělanosti, kterou považuje za jednu z hlavních sil a zároveň slabin národa. Cestu ven spatřuje v zavedení školného. Hlásí se k odkazu Václava Havla, kterého označil za svůj nedostižný vzor.

Den s Karlem Schwarzenbergem (zdroj: ČT24)