Francie jedná o sňatcích homosexuálů, odpůrci protestují

Paříž - Otec a matka, to je základ, Vše se rodí ze vztahu muže a ženy nebo Dítě není právo stálo mimo jiné na dvou stovkách transparentů, které rozvěsili na mosty nad Seinou a na další místa v Paříži odpůrci homosexuálních sňatků a adopcí dětí homosexuálními páry. Jejich uzákonění ve Francii začal projednávat parlament. Proti zákonu se od začátku ostře staví pravicová opozice a katolická církev. V ulicích Paříže a francouzských měst demonstrovaly v posledních měsících statisíce jeho odpůrců i příznivců, přesto se očekává, že návrh zákonodárci v dohledné době schválí.

Debata v dolní parlamentní komoře, Národním shromáždění, začala projevem ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraové, která vládní návrh představila zákonodárcům. Za hlasitých protestů opozičních poslanců zdůraznila, že nastala doba, kdy se musí dát homosexuálním párům a jejich dětem stejná práva, jaká mají heterosexuální rodiny. Vzhledem k očekávaným ostrým výměnám názorů a k více než pěti tisícům pozměňovacích návrhů, které podala opozice, debata potrvá asi do 12. února, kdy se má hlasovat. Po očekávaném schválení zákona poslanci se návrhem bude zabývat horní komora, Senát, kde má vláda také většinu.

Ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Organizátoři protestu podle místních médií zvýšili počet tweetů a dalších vzkazů na internetových sítích proti příslušnému návrhu zákona. Katolický ústav Civitas vyzval lidi, aby večer přišli k budově Národního shromáždění a modlili se proti tomuto „projektu proti přírodě“. „To, co se dnes děje, neodpovídá našim představám demokracie. François Hollande se tímto návrhem snaží jen zakrýt svoje chyby. Navíc si myslíme, že sňatky homosexuálů nejsou pro společnost dobré, protože manželství je instituce a má chránit naše děti,“ říká demonstrant Ghislain d’Andlau.

Ve Francii je již možné registrované partnerství, manželství by ale zrovnoprávnilo páry stejného pohlaví v širokém spektru rodinného práva a sociálních výhod. Homosexuálové by na základě nového zákona mohli i adoptovat děti.

Protestního pochodu Paříží se v neděli podle policie zúčastnilo 125 tisíc demonstrantů, podle organizátorů na 400 tisíc. Do ulic vyrazili na podporu zákona umožnujícího manželství homosexuálů s možností adopcí dětí. „S partnerkou jsme adoptovaly dvě dívky, podle zákona ale nejsme rodina. Vidí nás jako dvě svobodné matky, každou s jednou dcerou. To ale není pravda. Chceme, aby naše děti měly stejnou pozici jako ostatní,“ řekla Isabelle Jinotová z Montreuil.

Zákon byl jednou z priorit předvolební kampaně prezidenta Françoise Hollanda. V převážně levicovém parlamentu by měl projít bez problémů, i přes protesty odpůrců nejen z řad francouzských duchovních. „Hollandovi jsme se na schůzce snažili vysvětlit, že je potřeba chránit zájmy dětí a důležitost tradičního manželství. Spojení muže a ženy s cílem mít potomky,“ uvedla zakladatelka hnutí proti svatbě gayů Frigide Barjot. Podle nejnovějších průzkumů je pro sňatky homosexuálů 63 procent Francouzů, adopce ale schvaluje jen necelá polovina. Pokud parlament zákon schválí, Francie bude dvanáctou zemí na světě s legálními sňatky párů stejného pohlaví.

Virginie Telleneová, známá jako Frigide Barjot
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere