Voda ve skafandru předčasně ukončila výstup do vesmíru

New York - Americký astronaut Chris Cassidy a jeho italský kolega Luca Parmitano vystoupili do volného kosmu. V rámci pracovní směny mimo orbitální komplex stanice ISS přemontovávali kabeláž pro přijetí ruského modelu Nauka, který by se měl ke stanici připojit na konci roku. Výstup museli ale kosmonauti předčasně ukončit. Do skafandru Itala Parmitana totiž unikla voda. Oba astronauti se v pořádku vrátili do ISS.

Luka Parmitano je sice již šestým italským kosmonautem, ale prvním, který podnikl výstup do volného kosmu, a dokonce dvakrát během jediného týdne. Na programu měl dnes v podstatě běžné práce, především dokončení instalace kabeláže a dalších součástí, nutné pro plánované připojení nového ruského vědecko-výzkumného modulu.

Jenže NASA výstup předčasně ukončila. Parmitano si po necelé hodině práce myslel, že mu teče po hlavě pot. Jenže to nebyl pot, ale voda. Cassidy ho upozornil, že to může být tekutina z vaku s pitnou vodou, a odhadl, že jí mohlo uniknout zhruba půl litru. Voda se nakonec dostala Italovi do očí, a astronauti tak předčasně putovali zpátky na ISS.

„Mám opravdu mokrou hlavu a mám pocit, že je to čím dál horší,“ zahlásil kontrolnímu středisku v Houstonu. Oba astronauti museli nějakou dobu vyčkat v přechodové komoře. Oba se pak v pořádku vrátili dovnitř vesmírné stanice.

Krátká reportáž z první procházky obou kosmonautů před týdnem:

„Práce kosmických elektrikářů vyžaduje pozornost a pečlivost, a když si představíme, že kosmonauti ji provádějí v těžkých výstupových skafandrech americké konstrukce, které jsou každý vlastně jakousi samostatnou malou kosmickou lodí, pak klobouk dolů,“ komentuje dnešní výstup publicista Pavel Toufar.

Kosmonauti venku ručkují a přepínají se karabinkami, aby se z nich nestala další umělá družice. Pokud jim spadne šroubovák, uletí. „Když se dostanou ven z prostoru kosmické stanice a jsou nad osvětlenou částí planety, mnozí říkají, že ačkoliv jsou zvyklí a tyto pocity znají, tak je to, jako by měli vlétnout do propasti,“ řekl Toufar.

Další výstup do kosmu je plánován na srpen, kdy se ho zúčastní dva ruští členové posádky mezinárodní stanice ISS Jurčichin a Misurkin, kteří o týden později pracovní výstup zopakují.

Luca Parmitano před odletem mává dceři
Zdroj: ISIFA/EPA/SERGEI REMEZOV / POOL

Ruský modul bude zkoumat i možnosti výpravy na Mars

Ruský modul, který má být ke stanici připojen, bude mít speciální protiradiační kajutu. Odborník Ruské akademie věd Vladislav Petrov uvedl, že ruští vědci připravují experimenty a výzkumy spojené s ochranou kosmonautů před kosmickým zářením při dlouhodobých výpravách, jako je například zamýšlený let na Mars. Součástí má být i projekt vypuštění družice Vozvrat (Návrat) na oběžnou dráhu s apogeem (největší vzdáleností od Země) 200 tisíc kilometrů, což je zhruba polovina apogea Měsíce. Satelit by měl do kosmu vynést biologické vzorky, na nichž bude zkoumán vliv záření na živé organismy. Příprava projektu ale zabere dost času.

„Jestliže bude Vozvrat vypuštěn v roce 2024, v roce 2026 bychom mohli mít úplnou představu toho, co bude spojeno se zajištěním radiační bezpečnosti letu na Mars,“ řekl Petrov.

Rozhovor s publicistou Pavlem Toufarem (zdroj: ČT24)