Human Rights Watch: Kyjev na rebely útočí zakázanou municí

Kyjev – Ukrajinská armáda používá v Donbasu kazetovou munici, ostřeluje s ní i separatistickou baštu Doněck. Tvrdí to mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch. Kazetovou munici, která má potenciál zaminovat rozsáhlé území, v minulosti zakázalo víc než sto zemí světa, Ukrajina však nikoliv. Kyjev její používání ve stávajícím konfliktu popírá.

Organizace během týdenního vyšetřování zdokumentovala široké uplatňování kazetové munice v bojích mezi vládními silami a proruskými povstalci ve více než deseti městech a vsích. Celkem jde o dvanáct případů, při nichž zemřelo nejméně šest lidí. „Ačkoliv nebylo možné nevyvratitelně určit, kdo nese odpovědnost za množství útoků, důkazy svědčí, že se vládní jednotky dopustily několika útoků kazetovou municí v Doněcku,“ uvádí zpráva Human Rights Watch (HRW) a zmiňuje se i o nevybuchlých raketách s kazetovou náloží.

„Je šokující vidět, že zbraně, které většina zemí zakázala, se tak rozsáhle používají na východní Ukrajině. Ukrajinské úřady by se měly okamžitě zavázat, že nebudou kazetovou munici používat, a připojit se k zákazu,“ dodal zástupce HRW Mark Hiznay s tím, že kazetovou munici nejspíše používají i povstalci.

Kazetová munice obsahuje stovky malých náloží, které se rozptýlí po větším území jako samostatná výbušná zařízení. Submunice, jež hned nevybuchne, tak fakticky zaminuje rozsáhlou plochu – a jejími oběťmi se často stávají civilisté. Uplatnění této munice v městských oblastech podle HRW porušuje válečná pravidla. K zákazu této munice se už připojilo 114 zemí světa, včetně Česka.

Armáda: Kazetová munice? Nesmysl

Kyjev informace o nasazení kazetové munice popírá. „Nepoužíváme kazetové bomby. Tu může používat pouze letectvo, ale naše letadla nelétají od vyhlášení příměří 5. září,“ uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko; jeho kolega Vladyslav Selezňov potom označil obvinění za „naprosto nesmyslné“, protože „kazetové bomby či kazetová munice nejsou používané, protože jsou zakázané“. Navíc armáda podle něj nestřílí po civilistech.

Moskva stále oficiálně popírá, že by rebely podporovala zbraněmi, municí či vojáky, nicméně HRW vyzvalo Rusko, aby se zavázalo nepoužívat kazetovou munici a také přistoupilo k zákazu.

Spolupracovník ukrajinského premiéra prý přežil atentát

Blízký spolupracovník ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka a kandidát na poslance Volodymyr Borysenko unikl v noci na dnešek atentátu. Jde o první tak vážný incident v kampani před nedělním hlasováním v mimořádných parlamentních volbách. Borysenko se asi hodinu před půlnocí vracel do svého domu v Boryspilu u Kyjeva, když po něm údajně kdosi vystřelil a o pár vteřin později zahřměla exploze, nejspíše ručního granátu či podomácku udělané bomby. Borysenko musel být ošetřen, život mu prý zachránila neprůstřelná vesta, kterou nosí od doby, kdy mu kdosi začal vyhrožovat po telefonu.